Rekordlångt tillträdesförbud

FOTBOLL

Tre fotbollssupportrar har fått tillträdesförbud efter händelser i samband med matchen mellan AIK och Hammarby den 7 mars. En av de tre fick två års tillträdesförbud. Det är första gången en person i Sverige stängs av från en idrottsarena under så lång tid.

De tre hämtades till förhör den 31 mars misstänkta för brott i samband med cupmatchen på Friends Arena. I samband med detta utfärdades tillträdesförbud vid idrottsarrangemang enligt de nya direktiv som infördes för ett år sedan.

En av de tre stängs alltså av från besök på en idrottsarena i två år, en fick 18 månaders förbud och den tredje stängs av ett år. Maxtiden för tillträdesförbud vid idrottsarrangemang är numera tre år.

En ny lag som gäller från 1 april tillåter polisen att skapa register över supportrar med tillträdesförbud. Dessa ska nu kunna stoppas vid entrén till arenan.

"Registret har kommit till på önskemål från klubbarna för att effektivt kunna stänga av de som inte har tillträde till arenan", säger Agneta Blom, nationell samordnare mot idrottsvåld, till SVT Tvärsnytt.

De uppgifter som får registreras är namn, personnummer, adress, foto, samt en notering om vilket lag personen är supporter till.

TT-SPORTBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM