Nu kan MFF-fansen ge IFK Göteborg böter

SEF riktar hård kritik mot dom från SvFF: "Överraskande tolkning"

FOTBOLL

GÖTEBORG. Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnds dom mot AIK kritiseras mycket hårt – av Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF.

– Disciplinnämnden har på eget bevåg tagit ett beslut som kan få ytterst olyckliga konsekvenser, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Under söndagen spelar IFK Göteborg-Malmö FF, det kommer brännas bengaler, men de ansvariga vet nu inte vilka som riskerar att hållas som ansvariga.

Till den här fotbollssäsongen ändrades den svenska fotbollens regelverk så att föreningar inte mer eller mindre med automatik ska bötfällas när ordningsstörningar, som bengalbränningar, inträffar.

I stället görs nu en bedömning om klubbarna underlåtit eller agerat oaktsamt i det säkerhetsförebyggande arbetet, till exempel vid visitationer och kontroller av åskådarna.

Höga AIK-böter

Den första domen från SvFF:s disciplinnämnd efter regeländringen kom under fredagen när AIK dömdes till 200 000 kronor i böter för ordningsstörningarna (i huvudsak bengaler) i cupmötet med Hammarby 7 mars.

Disciplinnämnden menar att visiteringen haft så stora brister att arrangören AIK kan hållas ansvariga för såväl 190 pyrotekniska pjäser som tändes av de egna fansen som de 50-tal som tändes av Hammarbyfansen.

Men domen skapar en stor spricka inom svensk fotboll.

Sef:s generalsekretarare Mats Enquist är i ett skriftligt svar till Sportbladet starkt kritiskt till domen.

– Att lägga över hela ansvaret på arrangerande lag, även för gästande lags supportrar, är en överraskande ny tolkning som gjorts av disciplinnämnden.

– Denna förändring har aldrig varit önskvärd eller för den skull en del av förarbetet till den regeländring som beslutats, skriver Enquist kritiskt.

"Olyckliga konsekvenser"

– Disciplinnämnden har på eget bevåg tagit ett beslut som kan få ytterst olyckliga konsekvenser för samspelet mellan arrangör och gästande lag.

SEF-chefen menar att förekomsten av bengaler vid cupderbyt inte är bevis nog för att visitationen varit dålig.

– Det är en mycket olycklig tolkning, då alla med kunskap om säkerhetsarbetet vet att klubbens visitationsrättigheter aldrig kan utökas till en nivå där bengaler med säkerhet stoppas.

– Just detta var själva grunden för regeländringen, det meningslösa i att straffa föreningarna för händelser de inte har rimlig möjlighet att förhindra, menar Enquist och avslutar den knivskarpa kritiken mot domen:

– Vi utgår därför från att domen överklagas för att finna ut om arrangören verkligen HAR brustit så allvarligt i sitt arbete som skall krävas för en så kraftig bot, samt att principen om gästande lags ansvar för sina egna supportrar återställs.

Bengalbränning från MFF-fansen

Under söndagen spelar IFK Göteborg mot Malmö FF på Gamla Ullevi.

De säkerhetsansvariga i de båda klubbarna bedömer det som mycket troligt, och uppger för Sportbladet, att det kommer brännas ett stort antal bengaler, speciellt från Malmö FF-fansen.

– Det är en överhängande risk för en större bränning i samband med inmarschen, säger MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe.

Det kan medföra, om domen mot AIK blir prejudicerande (vägledande), att IFK Göteborg som arrangör drabbas av höga böter för gästande supportrars ordningsstörningar om de anses ha brustit i säkerhetsarbetet.

– Jag vill inte kommentera AIK-domen, men problemet är ju att vi inte vet vilka krav som ställs på oss, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius.

– Vi fick mycket beröm från förbundshåll under 2014. Det är bara att hoppas att det fortsätter så och det anses räcka. Vi lägger ned stora resurser. Men just nu känns det lite godtyckligt och som om man testar sig fram med regelverket, säger Sahlenius.

FAKTA

Det här gäller för bengaler

SvFF:s tävlingskommittés ordförande Gerhard Sager reder ut vad som gäller:

När får bengaler tändas?

Svar: I princip aldrig.

– Pyroteknik får användas om klubben fått tillstånd för det av SvFF:s tävlingskommitté. En sådan ansökan ska även godkännas av polisen/brandmyndigheter. De kommer med stor sannolikhet inte godkänna bengaler på läktarplats.

– En klubb har ansökt och fått tillstånd. Gais får skjuta raketer från taket på Gamla Ullevi när Gais gör mål, säger Sager. Det är det enda tillståndet som finns.

– De nya reglerna innebär INTE att det är fritt fram att bränna bengaler.

När ska domaren stoppa spelet?

Svar: Vid omedelbar fara.

– Om pyroteknik (exempelvis bengaler) tänts och det innebär en omedelbar fara för spelare, funktionärer eller publik inne på arenan, säger Sager. Då ska även speakern gå ut med information om beslutet.

– Faran kan innebära att inte hela planen syns bra eller att det inte går att bedöma att åskådarna är oskadda/säkra på grund av röken.

Michael Wagner