Mutumba: ”Man ville hoppa in och spela”

Planstormningar, bengaler & storpublik – i galet division 6-derby

1 av 2
FOTBOLL

Storpublik, planstorm­ningar, bengaler och heta känslor.

Det kom över 1 000 ­personer för att se Rinkeby United och Husby FF – ett stadsdelsderby i division 6.

– Man fick gåshud, man ville bara hoppa in och spela, säger Martin ­Mutumba, tränare i Rinkeby United.

Foto: Foto: Pontus Orre
folkfest i förorten Rinkeby United och Husby FF drabbade samman i ett derby som samlade över 1 000 åskådare runt planen i Kista.

Det var knökfullt på ­Ärvinge Bollplan i Kista i går kväll.

En bra bit över 1 000 personer stod och trängdes runt planen för att följa prestigemötet som på förhand sålts in som ”Sveriges största lågdivisionsderby”. Både Rinkeby och Husby hade dessutom varsin högljudd klack som utmanade varandra i 90 minuter.

Rusade in för att fira

Matchen slutade 1–1, ­vilket innebar två galna planstormningar där en massa personer rusade in för att ­fira med sina lag.

– Det var skitstörande när de gjorde 1–0 och sprang in. Jag blev helt galen, jag såg svart och försökte bara stå still. Men det är ändå kärlek, man känner ju 90 procent av de som springer in, säger Martin Mutumba med ett leende.

– När vi gjorde 1–1 hade vi väntat på vår chans. Vi var beredda på att springa in. Det är nog bara i de här matcherna som man gör det.

AIK-profilen Mutumba startade upp Rinkeby ­United för två år sedan och leder klubben tillsammans med den gamle lagkompisen Bojan Djordjic. Förra ­säsongen vann de division 7 och nu toppar de även ­sexan före Rotebro och Husby. Men minst lika viktigt är det sociala engagemanget, ­menar Djordjic.

’Kul som fan’

– När Martin och jag ger oss in på något så är det helhjärtat. Det är mycket passion, ärligt och genuint så att grabbarna verkligen känner att vi är där. Vi är i samma båt, vi är inte bättre än de, men vi har kanske en röst i samhället. Som b-kändis eller offentlig person så kan man hjälpa till så att folk får se vad vi håller på med.

– Alla är välkomna till Rinkeby United. När vi gör resultat kommer folk från förorterna och så det blir som ungdomsgård som man söker sig till istället för gator och torg där man hittar på andra saker.

Vad säger du om att det kom över tusen personer, Martin?

– Det är kul som fan. Men det är lite tråkigt när alla står på linjen för då är inte jag och Bojan tränare längre, då är alla runtomkring oss det.