"Det har varit problem varje år"

Foto: OLA AXMAN
FOTBOLL

För första gången någonsin anpassas Fotbollsgalan för att passa damerna mer än herrarna.

Ett lämpligt beslut, om du frågar Lotta Schelin.

– Man uppskattar det mycket ett år som detta när vi har OS i ryggen, säger den femfaldiga diamantbollenvinnaren.

21 november 2016 är kanske inget historiskt datum, men det är åtminstone en anmärkningsvärd dag. Den måndagen hålls Fotbollsgalan i Stockholm. Vad som gör evenemanget speciellt är att det för första gången sedan premiären 1995 passar damernas spelschema bättre än herrarnas.

Har varit på två-tre galor

Vanligen ligger galan under herrlandslagets samlingar, trots att tidpunkten har krockat med damernas Champions League. Följden har blivit att damstjärnorna har fått köpslå med sina klubbar eller helt enkelt avstå svensk fotbolls årliga hyllningsfest.

Lotta Schelin har vunnit Diamantbollen fem gånger, men kan inte minnas att hon har varit på fler än två-tre fotbollsgalor under sina åtta säsonger i Lyon. Nu spelar hon för Rosengård och uppskattar att utan logistiskt trassel kunna åka till Stockholm och dra på finstassen.

– Det känns bra att de faktiskt har tagit hänsyn till oss. Det har varit problem varje år runt Champions League, hur det har prioriteras, säger Schelin.

"Egentligen är det naturligt"

I somras vann landslaget OS-silver i Rio, vilket gör galadatumet extra lämpligt enligt SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Lotta Schelin instämmer.

– Det känns som ett bra initiativ. Egentligen är det naturligt, likväl som att man har försökt anpassa sig efter herrarna, säger hon.

Hur har du uppfattat situationen för er damer tidigare år?

– De gånger jag har kunnat komma har det varit väldigt mycket förhandling med klubbens tränare utifrån hur viktigt det har varit att vara är. I år ligger det bättre. Det är första dagen på semestern.

ARTIKELN HANDLAR OM