”Vad ger det för skador på sikt?”

Foto: BILDBYRÅN, TT
FOTBOLL

Nickar är redan förbjudet för unga fotbollsspelare i USA. Skottland kan bli nästa land att ta efter.

Nu ska Sverige diskutera om de ska gå samma väg.

– Vi ska ta upp frågan på vårt nästa möte, säger Magnus Forssblad, ordförande i SvFF:s medicinska kommitté.

I fjol förbjöd USA:s fotbollsförbund nickar helt eller delvis för barn upp till 14 års ålder. Nu kan riktlinjerna sprida sig till Europa.

En nyligen publicerad skotsk studie visar att testpersonernas hjärnor förlorade mellan 41 och 67 procent av minneskapaciteten efter ett träningspass med nickar, vilket har fått det skotska förbundet att se över sina regler och snarast besluta om de ska införa ett förbud.

Ska diskuteras i januari

I Sverige väcktes frågan i fjol, när förändringen infördes i USA. Att Skottland nu ser över sina regler aktualiserar ärendet.

– Vi tittar på det och följer så klart utvecklingen, säger Magnus Forssblad, ordförande för SvFF:s medicinska kommittén.

I januari ska kommittén samlas och diskutera hur svensk fotboll ska ställa sig till nickar för barn och ungdomar.

– Fram till dess samlar vi upp allt intressant som vi läst eller hört. Vi har hittills inte gjort någon stor affär av det, men heller inte sagt att det inte är någonting, säger medicinska kommitténs vice ordförande Mats Börjesson.

På 60- och 70-talet var Jeff Astle en fruktad huvudspelare i West Bromwich och bitvis i engelska landslaget. 2002 dog han, 59 år gammal, till följd av hjärnskador från alla sina nickar. Skillnaden nu är att bollarna är lättare och mer skonsamma att nicka.

Skrapsår eller ärr?

Yelverton Tegner, professor idrottsmedicin, är det närmaste Sverige kommer en världsauktoritet på sportrelaterade hjärnskador. Han har läst den skotska studien och säger att resultatet är intressant, men vill hålla sig ifrån att vara alarmistisk.

– Vi ser i vissa fall förändringar i hjärnan på grund av nickar, men vi vet inte vad det betyder på sikt. Vi vet också att den växande hjärnan är känsligare. Men sedan vet vi med barn som nickar att bollarna som slås inte är speciellt hårda. Det är ganska lösa fjuttar, säger Tegner.

I nuläget råder han inte SvFF att förbjuda nickar, men lägger till att ämnet är värt att forska vidare på.

– Vad ger det för skador på sikt? Studien visade på omedelbara förändringar, men sedan var de borta efter ett dygn. Tänk på skillnaden mellan ett skrapsår på handen och att någon skär med kniv. Ett skrapsår läker medan kniven lämnar ärr. Alla smällar mot hjärnan behöver inte bara farliga. Det kanske bara är skrapsår man ser, säger Yelverton Tegner.