"Vi slår underifrån"

Fredrik Larsson möter Marika Domanski- Lyfors

FOTBOLL
Foto: ap
”perfekt tillfälle att se bra fotboll” Förbundskapten Marika Domanski-Lyfors tror att Sveriges inledningsmatch mot gruppfavoriten Tyskland på midsommardagen kan bli underhållande. "Det kommer säkert att bli en tuff drabbning. Kanske kan en svensk seger kröna en bra midsommarhelg."

1. Du är liten och blond, ser rätt snäll ut. Är det verkligen sant att du är en riktig tuffing?

- Ja, det händer att jag ryter till någon gång. Det händer även att jag smäller näven i plexiglaset under matcher. Men det där får andra bedöma. Jag är nog snäll och tuff när det behövs.

2. På de sex senaste mästerskapen har det varit ett stort fiasko för de svenska fotbollsdamerna. Inte en enda medalj och utslagna i gruppspelet i de två senaste OS. Vad är det som talar för medalj i EM?

- Fiasko är ett hårt ord. Sverige är sexa i världen och det är inte dåligt. Problemet är att vi inte tagit någon medalj i ett stort mästerskap under de senaste åren. Medalj är vår målsättning i EM och vi har gjort mycket mål i år och självförtroendet är på topp efter segern i Algarve Cup.

3. Tränare i damallsvenskan har kritiserat ditt arbete med landslaget under dina fem år som förbundskapten. Tog du åt dig av skriverierna?

- Det är aldrig roligt att få negativ kritik. Men man måste vara medveten om att i det här jobbet får man kritik. Det tyder på ett intresse och det är bra.

- När det gäller laguttagningar och hur landslaget ska spela är det lättare att ta emot kritik. Desto tråkigare är det när det handlar om personangrepp.

4. Var det nära att du avgick efter fiaskot i OS då ni blev utslagna i gruppspelet?

- Nej, det var aldrig aktuellt. Det tillhör spelets regler att man förlorar ibland och mitt mål är att göra ett så bra jobb som möjligt. Man får ta med sig erfarenheterna från förlusterna och vända det till något positivt.

5. Vad har du för fotbollsfilosofi?

- Spelet ska vara effektivt och vi ska skapa mycket målchanser. Bollen ska vinnas tillbaka snabbt för att vi ska kunna spela ett snabbt och rörligt anfallsspel. För att spela det spelet krävs det att man är bra organiserade i försvarsspelet.

6. Ni startar EM med att möta värdnationen Tyskland på midsommardagen. England och Ryssland ingår också. Är det en lätt grupp?

- Nej, det är en jämn och bra grupp. Tyskland är stora favoriter. De är regerande europamästare och tog brons i OS. Vi slår underifrån och blir förhoppningsvis den stora överraskningen.

7. Vilka spelare måste vara i toppform för att det ska bli en medalj?

- Malin Andersson, Hanna Ljungberg, Malin Moström, Tina Nordlund och Jane Törnqvist. Ska vi ta medalj krävs det att dessa spelare lyckas.

8. Det är fyra dagar kvar till EM och du har fortfarande ingen förstemålvakt.

Vem blir det av Caroline Jönsson, Ulrika Karlsson och Ulla-Karin Thelin?

- Det tänker jag inte berätta om i tidningen. De har varit skadade och har samma förutsättningar alla tre. Det blir dagsformen som avgör och konkurrensen sporrar dem säkert till att spela bra under de sista träningarna. Det är inget problem för oss att det inte finns någon klar förstemålvakt.

9. Varför ska svenska folket kolla på Sverige-Tyskland på tv i stället för att grilla på midsommardagen?

- Det är ett perfekt tillfälle att få titta på bra fotboll. Det kommer säkert bli spännande och en tuff drabbning. Tyskland är det svåraste hindret i gruppen. Kanske kan en svensk seger kröna en bra midsommarhelg.

10. I OS hade du ett lyckoarmband. Har du bytt ut det?

- Det armbandet fick jag av några ledare i landslaget när jag fyllde 40 år. Det hjälpte inte så bra och nu är det borta. Nu förlitar jag mig enbart av den kraft som finns inom laget.

11. Vad gör dig förbannad?

- Oärliga människor. Kommer inte ihåg när jag blev förbannad senast. Det kanske är bra.

12. Den senaste tiden har ni uppmärksammats i olika medier och svensk damfotboll skriker efter en framgång. Är ni nervösa?

- Nej, vi är bara inspirerade. Både spelare och ledare i landslaget törstar efter framgång.

Världens tre bästa enligt förbundskaptenen

Marika Domanski-Lyfors går mot sitt femte mästerskap som förbundskapten för det svenska damlandslaget. Ännu har det inte blivit någon medalj. Sportbladet har, när fyra dagar återstår till första matchen, frågat ut dambasen om det inte är på tiden med en svensk pallplacering

Fredrik Larsson