Svensk förlust mot Tyskland i EM

FOTBOLL

ERFURT (TT:S UTSÄNDA)

Om hon bara varit tiondelen snabbare framför mål, om hon hade fått straff när tyska backen klippte henne över benen.

Då kanske Hanna Ljungberg hade fått bli matchdrottning i EM-premiären och sluppit sova i materialrummet och i stället tilldelats en svit.

Men nu vann Tyskland med 3-1 (1-1).

Foto: AP
Malin Moström i överläge på Steffi Jones. Men Tyskland vann matchen med 3–1.

Hemmalaget var storfavorit i EM-premiären i damfotboll mot Sverige. Regerande europamästaren Tyskland har ett mycket starkt lag och ska inte ha några problem att ta en semifinalplats.

Men i en dryg halvtimme var det Sverige som hade de vassaste chanserna och det bästa försvaret. 1-0 till Sverige efter en knapp kvart var välförtjänt.

Ett snabbt anfall med perfekta djupledspassningar och Malin Moström passade slutligen fram till den svenska forwardsstjärnan Hanna Ljungberg som slog bollen i mål.

- Det var ett skönt mål, säger Hanna.

Hon är glad över målet men besviken över de missade chanserna som kunde ha gett Sverige ny ledning i matchen och 2-1. I stället kunde Tyskland senare göra det matchavgörande 2-1-målet.

Fick inte straff

Det var i början av andra halvlek. Det stod 1-1. Matchen stod och vägde. I ett svenskt anfall fälldes Hanna Ljungberg innanför straffområdet. Domaren valde att fria.

- Det var straff tycker jag. Hon träffade mig rakt över smalbenen, säger Ljungberg.

En stund senare kom Sverige i ett snabbt anfall, Elin Flyborg rundade den utrusande tyska målvakten Silke Rottenberg och bollen gick långsamt mot mållinjen. Samtidigt rusade Hanna Ljungberg mot bollen, men hann inte få dit en tå innan bollen rensades undan på mållinjen av en tysk back.

- Det var så här nära, säger Ljungberg och måttar fem centimeter.

- Men bollen snurrade bort från mig.

Tyskland tog över

En stund senare kom tyska forwarden Claudia Müller rusande på vänsterkanten, svenska målvakten Caroline Jönsson rusade ut, men tvekade. Backen Jane Törnqvist försökte rensa undan, men Müller fick en tå på bollen och gjorde 2-1 i öppet mål.

- Om vi hade fått mål i stället kanske matchen hade blivit annorlunda, menar Hanna Ljungberg.

Efter 2-1 tog Tyskland över helt. Maren Meinert gjorde 3-1 med tolv minuter kvar av matchen.

Tyskland vann välförtjänt. Men periodvis hängde Sverige med riktigt bra. Och matchbilden kunde ha blivit en annan om inte Tyskland fått kvitteringen tre minuter från slutet av första halvlek (Claudia Müllers första mål för dagen) eller om Sverige gjort 2-1 på chanserna i andra halvlek.

- Det var skönt att vi kunde hålla bollen så mycket som vi gjorde. Vi hade chans på dem och var aldrig riktigt utspelade, tycker lagkaptenen Malin Andersson.

- Nu ska vi koncentrera oss på matcherna som kommer.

Kurerar förkylningen

Hanna Ljungberg ska för egen del koncentrera sig på att bli helt frisk från förkylningen.

- Jag kände mig bättre i morse, men jag orkade inte som jag ville i matchen. Nu ska jag fortsätta med förkylningskurerna - nålar (akupunktur), förkylningsbad (förkylningsmedel i badvattnet) och annan ''chip-chop'' (echinagard bland annat).

- Jag hoppas kunna komma igång och träna ordentligt till nästa match på onsdag (mot Ryssland).

Hon lär nog få sova i materialrummet bland smutstvätt och bollar ytterligare någon natt för att inte smitta ner rumskompisen Malin Moström.

För någon matchdrottningssvit blir det inte tal om - ännu.

Ingela Ahlbergt/TT