Drömmål direkt på hörna av Sofia Eriksson

FOTBOLL

JENA, TYSKLAND

Det har snackats om Sofia Erikssons vänsterfot.

I EM-matchen mot England på onsdagen presenterade hon den på allvar när hon knorrade högerhörnan direkt i mål - sitt första mål, i sin tredje landskamp.

Sverige vann över England med hela 4-0 och Sofia Eriksson gjorde det fjärde målet fem minuter från slutet.

Sofia Eriksson dök upp som en gubben-i-lådan i EM-laget i damfotboll.

22-åringen har bara spelat allsvenskt i två år, för mästarklubben Umeå. Dessförinnan spelade hon för Betsele IF, en ort utanför Lycksele.

Hon hade fått pröva på landslagsspel i juniorlandslagen för några år sedan. Men att hon efter blott två A-landskamper, mot Norge (1-3) 13 maj och Kanada (5-2) 10 juni, skulle få en plats i EM-truppen var det inte många som trodde.

Nervöst på kvällen

Särskilt inte eftersom hon efter Kanadamatchen av många bedömare ansågs vara för långsam för internationellt spel.

Men så var det det här med vänsterfoten.

Svenska landslaget saknar en sån, alltså en spelare med en vass vänsterfot.

Eriksson fick inte chansen mot Tyskland (1-3) i lördags. Men på tisdagskvällen skrev förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors upp hennes namn på tavlan vid lagpresentationen.

- Det var lite pirrigt i går. Det kände lite extra att se sitt namn på tavlan, säger hon.

Kanondebut

I mästerskapsdebuten spelade hon dock säkert på sin vänsterbacksposition. Slet mycket, sprang mycket och slog många bollar. Och så fick hon emellanåt korsa hela planen för att slå högerhörnorna.

- Jag slår dem hårt mot närmsta stolpen, berättar hon.

På den tredje gav det resultat - oväntat sådant. För bollen behövde ingen hjälp av någon nickande spelare framför mål utan letade sig direkt in i mål - vid närmsta stolpen förstås.

- Det var skönt att få förtroende att spela och att dessutom kunna göra en bra match. Man kan inte få en bättre mästerskapsdebut, säger Sofia Eriksson.

Ingela Ahlberg/TT