Sverige vidare i dam-EM

Jane Törnqvist knäskadad

FOTBOLL

ERFURT, TYSKLAND

Avgörande gruppspelsmatchen i EM i damfotboll blev tuff för Sverige.

Ryskorna markerade dem hårt.

Värmen var besvärlig.

Och så knäskadades Jane Törnqvist.

Men det blev ett lyckligt slut. Sverige vann med 1-0 (0-0).

Foto: AP
Hanna Ljungberg slet hårt mot ryskorna.

Oavgjort räckte för att ta Sverige till EM-semifinal. Och länge såg det ut som om svenskorna skulle få nöja sig med det.

De gick nämligen i den ryska fällan. Den med ett lågt tempo.

Det låga tempot och det faktum att Ryssland backade hem med hela laget, förutom en forward som bara väntade på att få en kontringsboll, gjorde att svenskorna aldrig kom fram i sina anfall. Ryskorna hann läsa det svenska spelet och markerade hårt och effektivt varje svenska som försökte ta sig förbi.

- Det var svårt som forward att hela tiden få jobba bakvänd. Det var svårt att hitta ytor, säger Hanna Ljungberg.

Höger bredsida

Hon var hårt uppvaktad av flera spelare, men eftersom tempot var lågt så blev det aldrig något utrymme för någon annan svenska. Victoria Svensson, som för första gången i EM spelade från start, var inte giftig nog i första halvlek.

I andra halvlek satte svenskorna bättre fart. Bytet på vänsterkanten då Linda Fagerström kom in var lyckat. Hon rörde sig på stora ytor och Sverige började så smått att luckra upp den tidigare så täta ryska försvarsmuren.

Och så kom målet.

Tina Nordlund slog inlägget från sin högerkant. Hanna Ljungberg hoppade upp, men nådde inte bollen. Däremot damp den ner på en helt omarkerad Linda Fagerström.

- Jag satte bara till höger bredsida, säger Fagerström.

Uttänjt ledband

I slutminuterna skulle innerbacken Jane Törnqvist vända om. Men då vek sig vänstra knät. Hon föll med svåra smärtor och lyftes av planen på bår.

Magnetröntgen på sjukhuset i Jena senare på kvällen visade att inget i knät var trasigt eller helt av.

- Det fanns en antydan till uttänjt ledband på utsidan av knät. Möjligen kan också det främre korsbandet vara något uttänjt, berättar lagets sekreterare och pressansvariga, Cecilia Sandell.

- Smärtan och stabiliteten i knät de kommande dagarna får avgöra när hon är spelbar igen.

Sverige behöver Jane Törnqvist i onsdagens semifinal. Hon är klippan i försvaret och den i stort sett enda i laget som har kvaliteter i huvudspelet.

Malin Andersson gjorde sin 100:e landskamp. Det var inte någon av hennes bästa. Men hon var väldigt glad efteråt.

- Det var skönt att vi vann, även om det hade räckt med oavgjort för att gå vidare. Det är roligare att få minnas en seger. Och så blev det samma resultat som i min allra första landskamp, 1-0.

Semifinalplatsen är bärgad, men motståndaren är ännu inte utsedd.

Motståndare ej klar

Tyskland var redan klar gruppsegrare i grupp A och Sverige går som tvåa i gruppen vidare till semifinal där man ska möta segraren av grupp B. Den segraren koras på söndagen i matcherna Norge-Danmark, Italien-Frankrike.

Inför de matcherna har Norge och Italien fyra poäng, Norge har dock bättre målskillnad. Danmark har tre poäng.

Flera i det svenska laget vill hellre möta Italien än Norge i semifinalen, bland andra förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

- Vi vill ha Italien i semifinal för att få möta Norge i finalen, säger Linda Fagerström.

- Italien eller Danmark vore inte så dumt. Jag sparar gärna Norge till finalen. Mot Italien är vi inte i underläge som vi är mot Norge (som vunnit det mesta mot Sverige de senaste åren), säger Malin Andersson.

Matchfakta

Sverige-Ryssland 1-0 (0-0)

Ingela Ahlberg/TT