En perfekt inhoppare

Linda Fagerström avgjorde mot Ryssland

FOTBOLL

ERFURT, TYSKLAND

Linda Fagerström är i landslaget som norrmannen Ole Gunnar Solskjaer i Manchester United.

Den perfekta inhopparen.

Fagerström gjorde på lördagen sitt femte landslagsmål - och det femte som inhoppare.

Foto: REUTERS
GLADA Linda Fagerström har gjort mål och gratuleras främst av Malin Moström och Hanna Ljungberg.

- Efter att jag hade gjort målet sa de andra tjejerna att det var typiskt mig, att göra mål som inhoppare, säger Fagerström.

Men trots den fina inhopparstatistiken vill hon inte fortsätta på bänken. I EM fick hon spela från start i första matchen mot Tyskland och gjorde ett kortare inhopp mot England.

- Jag tycker att jag visat att jag vill vara på plan, säger hon.

Den 24-åriga Stockholmstjejen gjorde sin 44:e landskamp. Men hon gör sitt första EM-slutspel.

- Jag var med i landslaget 1997 ända fram till EM, men jag fick aldrig vara med i EM. Lite trist förstås, men jag var så ung så jag hade inte räknat med att få spela.

Hon var sedan med både i VM 1999 och i OS.

I mitten annars

Fagerström har spelat i Bollstanäs, Bälinge och Hammarby innan hon den här säsongen gick till Älvsjö. I klubblaget spelar hon innermittfältare. I landslaget får hon mest spela på vänsterkanten.

- Kantspelet fungerar ibland, ibland inte. Jag är van att som central mittfältare få mycket boll och får jag det även när jag spelar på kanten så brukar det gå ganska bra. I dag fick jag mycket boll.

Målet som hon gjorde i den 76:e minuten, 24 minuter efter inhoppet, kom efter ett inlägg av Tina Nordlund från höger. Hanna Ljungberg hoppade upp men nådde inte bollen, i stället damp bollen ner framför en helt omarkerad Linda Fagerström som bara bredsidade in bollen i mål med högerfoten.

- Det här är det roligaste och viktigaste målet jag gjort i landslaget.

- Det var en lättnad att göra det.

Fick beröm

Fagerström var mycket bra den tid hon fick spela. Hon rörde sig på stora ytor vilket bidrog till att rycka sönder det täta ryska försvaret.

- Hon gjorde ett strålande inhopp på alla plan där målet kröner inhoppet. Hon var mycket kreativ, berömmer förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

Fagerström ser nu med stor glädje fram emot semifinalspelet. Hon möter hellre Italien än Norge, avgörandet kommer först i söndagens matcher i grupp B.

- Målet är att ta guld, det hoppas jag är ett mål för alla som är med här i EM.

Ingela Ahlberg/TT