Jane Törnqvist hoppas på spel

Landslagsläkare: Vi tar absolut inga chanser

FOTBOLL

AALEN, TYSKLAND

Det ska till en avsevärd förbättring av Jane Törnqvists vänsterknä för att hon ska kunna spela i EM-semifinalen i fotboll på onsdag.

Men backklippan vill inte ge upp hoppet.

- Det viktigaste är att jag känner mig trygg. Säger de att inget kan gå sönder och jag inte känner mig rädd, då spelar jag, säger hon.

Hon kände sig bättre i knät redan på söndagen. Men knät var fortfarande svullet och det smärtade. Hon gick försiktigt och tog sig helst fram på kryckor.

Det var i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland på lördagen som olyckan inträffade bara minuter från slutsignalen. Den svenska mittbacksjätten tog fart för att sno åt sig bollen innan en ryska gjorde det.

- Mitt i steget vek sig knät, jag tror inte att hon drog mig i tröjan, säger Törnqvist.

Magnetröntgenundersökningen på lördagskvällen visade att det fanns en antydan till uttänjning av det yttre ledbandet och möjligen också något på det främre korsbandet.

Tar inga chanser

Röntgenbilderna har skickats hem till Sverige där den andre landslagsläkaren Johan Leandersson ska ta ytterligare en titt på dem tillsammans med en expert på magnetröntgen.

- För säkerhets skull så låter vi dem hemma titta på bilderna också, säger landslagsläkaren på plats under EM, Peter Adolfsson.

- Vi tar absolut inga chanser. Hon ska kunna spela fotboll även efter den här turneringen.

Testas stegvis

På väg från Erfurt, där gruppspelet avgjordes, till Ulm, där semifinalerna spelas, stannade det svenska laget i Aalen för att se avgörandet i grupp B, Norge-Danmark. Senare under kvällen i Ulm ska Jane Törnqvist testa knät i en varmvattenbassäng. Under måndagen kan det bli tal om promenader.

- Vi testar henne stegvis. Men innan hon kan spela så måste hon ha genomfört en hård träning, dels för att vi ska se att knät håller, dels mentalt för hennes egen del, säger Adolfsson.

- Nyckelorden är rörlighet, balans och styrka. Hon måste ha alla tre faktorerna för att kunna spela.

Törnqvist vill varken säga bu eller bä om sina chanser att hon kan spela på onsdag.

- Jag ska kunna jogga först, säger hon där hon står stöd på kryckorna med det svullna knät som hon inte kan sträcka helt.

- Men jag är inte så ledsen. Jag ser optimistiskt på det här. Jag känner mig bättre i dag och är på gott humör.

Ingela Ahlberg/TT