Andra får kliva fram när Törnqvist faller bort

Sara Larsson ersätter: Jag känner ingen press att gå in och ersätta Jane

FOTBOLL

ULM, TYSKLAND

Sverige har försvarsbekymmer inför EM-semifinalen i damfotboll mot Danmark efter Jane Törnqvists skada.

Det kan lösas genom Malmö FF:s mittbackspar Karolina Westberg och Sara Larsson.

- Jag är beredd att ta mer ansvar, säger Westberg.

När Jane Törnqvist bars ut på bår i slutminuterna i matchen mot Ryssland i lördags, försvann rutin från 69 landskamper och Sveriges bästa spelare i de tre inledande EM-matcherna.

Så mittbacksresen Jane Törnqvist ersätter man inte hur lätt som helst.

- Jane var i sitt livs form så det är hemskt tråkigt att hon inte kan spela mer, men vi andra fortsätter att fokusera på vår uppgift. Jag är beredd att ta mer ansvar, och det kan alla i laget göra, säger Karolina Westberg.

Hon får troligen klubbkompisen från Malmö FF vid sin sida på ondag, Sara Larsson.

- Det är den naturligaste lösningen, säger Marika Domanski-Lyfors.

Trygg i mitten

Förbundskaptenen vill inte förändra för mycket i laguppställningen till EM-semifinalen och då är den smidigaste lösningen att låta Larsson gå in i stället för Törnqvist eftersom Larsson och Westberg oftast bildar mittbackspar i sitt klubblag.

För Sara Larsson blir det dock en förändring.

- Jag har inte spelat mittback i landslaget tidigare. Men jag känner lite mer trygghet som mittback eftersom jag spelat mest i mitten i Malmö, säger hon.

- Jag är glad om jag får spela och ska göra mitt jobb på den position jag får. Får jag spela mittback så är det bara att ladda mentalt och sätta sig in i matchsituationer. Det vore skönt om jag fick spela med "Karro" (Westberg) för vi vet var vi har varandra. Men jag känner ingen press att gå in och ersätta Jane.

Omskolad till back

22-åringen från Karlskoga värvades från Rävåsen till MFF 1998. Det man fick var en snabb och spelskicklig mittfältare.

- Lena Videkull (MFF:s tränare) skolade genast om mig till back. Det är utvecklande att prova på andra positioner, säger Larsson.

Hon gjorde landslagsdebut i OS-genrepet mot Norge i september i fjol - och har hållit sig kvar i landslagstruppen. I fjol utsågs hon till Årets stjärnskott i svensk damfotboll.

Karolina Westberg, 23, gjorde också debut just före ett mästerskap, EM 1997. Hon fick spela EM och har varit kvar i landslaget sedan dess. Hon är i Törnqvists frånvaro den landslagsback som har störst rutin med sina 57 landskamper.

Knäskadad före EM

Men det var nära att det inte blev något spel i EM i år. I mitten av april skadade hon knät, fick det inre ledbandet uttänjt och kunde inte spela på två månader. Hon hann spela tre hela matcher före EM och spelar i EM med ett rejält knäskydd eftersom ledbandet fortfarande är lite glappt.

- Uppladdningen till EM kunde ha varit bättre. Men jag har ju rutin från mästerskap och jag har känt att jag kommit in mer och mer i spelet under EM, säger Westberg.

Trots att det på backsidan är ont om rutin, tycker Westberg att årets EM-trupp har många bra backar.

- Det är första gången sedan jag kom med i landslaget som det är bra konkurrens. Man vet att de som kommer in gör ett bra jobb.

Om mötet med Danmark säger hon:

- Vi är framgångstörstiga. Vi har en chans och vi ska ta den. Vi ska vinna.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM