EM-silver till Sverige

Claudia Müller matchhjälte i Golden Goal

FOTBOLL

Tyskland besegrade Sverige med 1-0 inför 18 000 i tyska Ulm.

Stor matchhjälte blev Claudia Müller som gjorde segermålet 7:17 in i Golden Goal.

- Hon kom rättvänd med fart i en perfekt löping. Man hinner knappt tänka i de lägena, säger Malmö FF:s Sara Larsson, mittbacken som tillsammans med Karolina Westberg har spikat igen under EM.

Foto: AP
Sara Larsson och Karolina Westberg är steget efter när Claudia Müller slår in segerbollen.

Matchen var annars helt jämn i den första halvleken. Sverige kontrollerade spelet ganska bra mot de favorittyngda tyskorna.

- Det kändes väldigt bra i första halvleken, säger Sara Larsson. Vi hade full koll och tyskorna blev mer och mer frustrerade. Vi stog upp bra. Synd bara att vi inte lyckades få in en boll.

Tyskland kom igång

Med en knapp halvtimme kvar ökade Tyskland tempot och tog över matchen. I den 68:e minuten tvingades Sveriges målvakt Caroline Jönsson till en reflexparad på en hård nick från Claudia Müller.

Tio minuter senare kom Pia Wunderlich fri men Jönsson gjorde en ny räddning. I samma spelsekvens sköt Renate Lingor ett långskott i stolpen.

Även Sverige kunna sticka upp vid några tillfällen, men skapade inte fullt så farliga chanser. Bland annat hade Malin Andersson ett par luriga frisparkar.

Müller rann igenom

I Golden Goal tog Tyskland hand om kommandot, utan att skapa några riktigt farliga chanser. Efter några misslyckade genombrottsförsök, lyckades tyskorna få igenom en djupledsboll till Claudia Müller som inte gjorde något misstag.

- Det var typiskt att de fick ett sånt mål. Jag tycker att vi hade kontroll. Men det var en perfekt passning fram till Müller.

Tryckt stämning

Efter matchen var det naturligtvis en moloken stämning i det svenska laget. Men Sara Larsson ser ändå rätt positivt på EM.

- Det är självklart vi är besvikna nu. Men det var en stor bedrift att ta sig till finalen. Vi har spelat med kniven mot strupen med alla som krävt framgång, och det var viktigt för damfotbollen att vi spelade bra.

- Vi känner att vi har kommit lite närmare de stora länderna. Vi har legat efter i några år.

Träna upp språket

Sara Larsson fick hoppa in när Jane Törnqvist skadade sig, och har gjort det mycket bra.

- Det har känts bra. Det var skönt att jag och Karro (Karolina Westberg, andra mittbacken) fick matchen mot Danmark att spela in oss. Jag har inte känt någon press, varken utifrån eller från laget. Jag har kört mitt eget spel.

I höst väntar VM-kval för landslaget. Och den närmaste veckan är det semester som gäller för Sara Larsson.

- Ja, jag ska hem till Kristinehamn i Värmland. Jag måste bättra på min värmländska. Det låter inte alls bra nu när jag blandar in en massa skånska.

Benjamin Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM