”Hockeymål” gav Tyskland EM-titeln

FOTBOLL

ULM, TYSKLAND

Hon fick sånär hålla nollan i fyra EM-matcher. Men efter sju minuter av finalförlängningen tvingades Caroline Jönsson kapitulera.

Tyskan Claudia Müller kom helt ensam - fick de där tiondelarna av en sekund att tänka - och slog bollen mellan benen på den svenska målvakten.

Tyskland vann EM för tredje gången i följd.

Foto: AP
Ariane Hingst och Tina Nordlund i en duell. Sverige kämpade emot bra mot Tyskland, men det räckte inte ända fram.

- När hon kom emot mig så tänkte jag att "vad skönt att få ta den". Jag tänkte aldrig att jag skulle släppa in den. Jag trodde att hon skulle slå den om sidan av mig och jag försökte täcka så mycket som möjligt. Då blir det som i hockey, de slår mellan benen, säger den svenska målvakten Caroline Jönsson.

- När jag såg bollen gå i mål var första tanken att jag ville göra om det, få en ny chans. Det tog sen några sekunder att fatta vad målet innebar. Det var tungt.

Sverige förlorade EM-finalen i damfotboll på Golden Goal-målet som Claudia Müller gjorde drygt sju minuter in i förlängningen.

Det stod 0-0 vid full tid.

Nära svensk seger

Sverige förlorade mot ett bättre lag, men stod upp bra mot de regerande europamästarna i hällregnet på Donau Stadion i Ulm.

Tyskland hade de bästa chanserna och några fler än Sverige, men Hanna Ljungberg, Therese Sjögran, Malin Andersson eller Victoria Svensson kunde med lite tur lika gärna ha blivit matchhjältinna i stället för Claudia Müller.

- Det är det som är tyngst, att vi gjorde en så bra match, men ändå förlorar. Vi fick tyskorna dit vi ville, speciellt i första halvlek, säger Hanna Ljungberg.

Den svenska taktiken gick ut på att pressa högt på de tyska mittfältarna så att de inte fick utrymme att slå bollar ut på kanterna. Man lyckades med det, framför allt i första halvlek och i inledningen av den andra.

- Vi hade grepp om dem de 20 första minuterna i andra halvlek. Då måste vi avgöra annars är de svåra att tas med. I förlängningen fick vi inget grepp om dem. De fick flera hörnor och så fick de avgöra, säger förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

Snöpligt slut

I början av den andra halvleken byttes Claudia Müller in. Den långa forwarden, som gjorde två mål mot Sverige i den första gruppspelsmatchen i EM, fick genast flera chanser då hon gick in i mitten av det svenska försvaret. Där var Sverige försvagat sedan Jane Törnqvist blev skadad före semifinalen. Bland annat nickade hon så att Caroline Jönsson fick slänga sig för att kunna rädda.

- Det var en reflexräddning. Det var den skönaste räddningen i dag, säger Jönsson.

Kristin Bengtsson gick för första gången in från start på vänsterbacken och gjorde en kanonmatch. Hon var klippan i det svenska försvaret.

- Det har gått bättre och bättre för mig under turneringen, men nöjd, det kan man inte vara när man förlorar. Det blev ju ett sånt snöpligt slut.

Kicki var med i det EM-lag som spelade final mot Tyskland 1995. Då förlorade Sverige med 3-2.

- Vi har blivit allt bättre sedan dess medan de är kvar på samma nivå, de är fortfarande ett bra lag. Vi har närmat oss. Och vi kommer absolut att bli bättre än Tyskland om några år. De går nu in i en generationsväxling, säger Bengtsson.

Sverige, däremot, fortsätter med de allra flesta spelarna i årets EM-trupp. 31-åriga Bengtsson tvekar dock.

- Det är långt till nästa turnering. Vi får se.

VM går i Kina 2003, sedan är det OS i Aten 2004.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM