EM-silvermedaljörer i huvudrollen

FOTBOLL

SKELLEFTEÅ

Umeå IK:s fotbollsdamer, med sju EM-medaljörer i laget, bjöd på rena fotbollspropagandan när allsvenskan drog i gång på lördagen. Inför 1 207 åskådare blev Sunnanå en enkel uppgift i Västerbottensderbyt. UIK vann med 7-0 (5-0) på Sörvalla i Skellefteå.

- Det känns jätteroligt att vara igång igen, sa Umeås landslagsback Hanna Marklund.

Foto: Calle Törnström
Hanna Marklund och Marlin Moström är lagkompisar i både landslaget och i Umeå.

Själv bidrog Hanna till segern med två mål från sin mittbacksposition.

- Första gången jag gör två mål i en allsvensk match. Tidigare i sommar har det inte blivit ett enda, påpekade Hanna.

Med spelare som Hanna Marklund (försvar), Malin Moström (mittfält) och Hanna Ljungberg (anfall) i var sin lagdel kommer Umeå IK att bli svårstoppade i höst. Jakten på nytt SM-guld är också i gång.

- Jag trodde nog vi skulle fått en hårdare uppgift än det blev. Det var också nervöst före matchen, främst med tanke på att vi aldrig lyckats besegra Sunnanå i en seriematch tidigare, förklarade Umeås tränare Rickard Holmlund.

- Nu var vi bättre i alla lagdelar.

Utskåpning

Påpekas ska att Umeås dominans var total efter tre snabba mål mellan 20:e och 26:e minuten i första halvlek. Den som visade vägen var Therese Kapstad som sedan också gjorde 5-0-målet. Tvåmålsskyttar blev även Hanna Ljungberg och Hanna Marklund.

I den andra halvleken hade Sunnanå knappt ett skott på mål, Umeås dominans var total.

Faktum är att målvakten Åsa Berglund var Sunnanås bästa spelare med några suveräna räddningar.

- Utskåpning var vad det handlade om i dag. Men Umeå har några spelare som är helt otroliga, sa Sunnanås tränare Janne Hallberg.

Umeå leder inte serien då Älvsjö ligger en poäng före, men Rickard Holmlund har målet klart för sig.

- Det är SM-guld som gäller, även om vi inte tittar så långt fram som till oktober. Dessutom är det ett hårt program med Champions League, Svenska Cupen och dessutom seriespelet.

Älvsjö i topp

Kampen går vidare i toppen sedan både Älvsjö och Malmö FF vunnit sina bortamatcher.

Landslagsspelaren Victoria Svensson gjorde samtliga tre mål när Älvsjö besegrade Holmalund med 3-1. Hemmalaget tog ledningen i den 22:a minuten genom Camilla Ackerfors, sedan kom "Victoria show" i gång med tre mål i minut 29, 45 och 80.

Även Malmös EM-silvermedaljörer spelade huvudrollen i segermatchen mot Öster. Therese Lundin gjorde först 1-0 till MFF, medan Malin Andersson punkterade matchen genom att göra 2-0 i den 89:e minuten.

Ytterligare en EM-tjej gjorde mål i den elfte omgången i damallsvenskan. Elin Flyborg gav Djurgården ledningen i Stockholmsderbyt mot Hammarby. Det mycket välspelade derbyt slutade med Djurgårdsvinst, 2-1.

TT