Djurgårdens damlag nära konkurs

"Om inte herrarna hjälper till klarar vi oss inte"

1 av 2
CUPMÄSTARE 2000 Stor lycka i Djurgården när Marie Ewrelius höjer cupbucklan. Nu hotas laget av konkurs.
FOTBOLL

Djurgårdens damfotbollslag har allvarliga ekonomiska bekymmer.

En halv miljon kronor fattas.

- Om inte herrarna hjälper till går vi i konkurs, säger vice ordföranden Barry Andersson.

Djurgården är ett av Sveriges bästa damfotbollslag och slutade fyra i fjolårets allsvenska. Redan då var ekonomin i gungning - nu är läget akut.

- Vi har varken pengar till domarersättningar eller planhyror. Spelarna har till och med fått betala sina skor själva, säger vice ordföranden Barry Andersson.

Totalt saknas en halv miljon kronor för att bedriva verksamhet under 2002. Orsaken är att flera tunga sponsorer hoppat av samt att styrelsen misslyckats med att hitta nya.

"Vill de ha ett damlag kvar?"

Som en sista sista möjlighet hoppas Barry Andersson att herrarna ska hjälpa till. Djurgårdens dam- och herrlag drivs i olika föreningar och medan damerna är på väg i konkurs gjorde herrarna en vinst på 5,4 miljoner kronor 2001.

- Herrarna måste ta ställning, vill de ha damfotboll i föreningen, ja då får de skjuta till pengar eller hjälpa oss med sponsorer. Annars går damlaget i konkurs och det vore en stor skandal, säger Barry.

Men herrarnas ordförande, Bo Lundquist, menar att det inte finns några pengar.

- Vi gjorde en vinst på cirka fem miljoner men allt gick till gamla skulder. Vi har 100 000 kronor i eget kapital så några kontanta medel kan vi inte bidra med, säger han.

Djurgårdens IF Aliansförening - där samtliga ishockey-, handboll- och fotbollslag ingår - beviljade nyligen damerna ett lån på 200 000 kronor.

- Pengarna släcker de allvarligaste bränderna och hindrar en omedelbar konkurs. Mer än så kan vi omöjligt hjälpa till med, säger ordföranden Per Danell som menar att det största ansvaret vilar på damlagets styrelse.

- Att herrföreningen ska skjuta till pengar är inte rimligt. Damerna måste jobba vidare för att hitta sponsorer. Det är ett hårt jobb som kräver mycket ideellt arbete, säger Danell.

Krismöte i nästa vecka

Nästa vecka träffas representanter för herr- och damlaget samt Aliansföreningen för att diskutera det prekära läget.

I värsta fall väntar en konkurs.

- Vi har bedömt det som en risk, ja. Men vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt, säger Per Danell.

Robert Laul