Ingen saknade de skadade stjärnorna

FOTBOLL

GÖTEBORG

19 000 har köpt biljetter till onsdagens VM-kvalmatch mot Schweiz på Råsunda inför nästa års dam-VM i Kina.

De 19 000 kan vara lugna: det blir en fest.

Det glada beskedet sen Sverige besegrat Island med 6-0 är nämligen att skadade stjärnors frånvaro inte betyder nånting.

I varje fall inte på onsdag mot Schweiz.

En träningsmatch är en träningsmatch, men förbundskapten Marika Domanski Lyfors hade ändå all anledning att se nöjd ut efter tennissiffrorna på Gamla Ullevi.

Saknaden av de båda skadade Malin Moström och Tina Nordlund var denna gång noll. Det såg ersättarna Anna Sjöström och Therese Sjögran till.

- Annars hade det varit lätt att fokus hamnat på dom spelare som inte är med, log hon.

Ljungberg & Svensson ett radarpar

Framförallt var det roligt att se hur utomordentligt bra Hanna Ljungberg och Victoria Svensson fann varann i första halvlek. Sen Hanna redan efter nån minut i andra halvan åkt på en lårkaka - "ingen fara inför onsdag", försäkrar hon - försvann den delen av underhållningen.

När isländskorna tränade i fredags var det första gången i år de var på gräs. Naturligtvis har även detta sin del i klasskillnaden.

Ändå kan man gott notera att Island i fjol, i det pågående EM-kvalet, spelade 1-1 hemma mot Ryssland och slog Italien hemma, 2-1, innan man föll pladask borta mot Spanien, 1-6.

Räkna med storseger mot Schweiz

Det här var för övrigt Sveriges sjätte möte med Island, en tangering av tidigare största vinsten, 6-0 i EM-kvalet i Reykjavik september 1982.

Målskyttar den gången i tur och ordning Karin Ödlund, Birgitta Hållstrand, Helen Johansson, Pia Sundhage, Anette Börjesson och Ann Jansson.

Ett fint lag, det också.

Men årgång 2002 är bättre. Framförallt spelar man snabbare och även om motståndet nu inte var så där oerhört svårt, så imponerade ändå det svenska passningsspelet.

Som förbundskapten Marika sammanfattade:

- Ett härligt besked. Vi kan spela samma spel som tidigare även utan Tina och Malin.

Det blev 5-0 borta mot Schweiz i november förra året. Det blir något liknande på Råsunda på onsdag.

Sen återstår bortamatcherna mot Danmark (9 juni) och Finland (26 juni), innan VM-biljetten är klar, och det är dags att pricka in VM-perioden i kalendern.

Start 24 september i Shanghai - final 11 oktober, även den i Shanghai.

Lasse Sandlin