Malmö FF:s försvarsmur

Här är tjejerna som ska utmana Umeå

FOTBOLL

MALMÖ

Vad gör man när ens lag hållt nollan i tre matcher i rad och har 12–0 i målskillnad?

Lena Videkull byter målvakt och halva försvaret. Sen klagar hon på att Malmö FF saknar en målfarlig forward.

Det kan man kalla att ha krav – och resurser.

Foto: KRISTER HANSSON
hit men inte längre Malmö FF har ännu inte släppt in ett enda mål i årets damallsvenska. Här är tjejerna som är skånskornas vapen i jakten på Umeå. Denise Reddy, Therese Norberg, Josefine Ovesson, Hedvig Lindahl, Caroline Jönsson, Kicki Bengtsson och Karolina Westberg.

– Vi har gjort många mål mot två nykomlingar i allsvenskan, men vi spelade 0–0 mot Bälinge också. Det var inte så positivt. Vi skapade många chanser men lyckades inte att utnyttja dem, säger Lena Videkull.

I den matchen var det försvarsmuren som gladde mest.

– Vi har spelat ett stabilt försvarsspel med hela laget. Motståndarna har faktiskt inte skapat särskilt många chanser mot oss.

Målvakten Caroline Jönsson har inte behövt göra många ingripanden. Ändå får hon stiga åt sidan och lämna över till Hedvig Lindahl i dagens hemmamatch mot Djurgården.

Jämngoda i målet

– Båda är ju landslagsmålvakter. Vi har ettan och tvåan i Sverige. Djurgården har snabba djupledsspelare och Hedvig är lite mer explosiv, säger Lena Videkull.

Normalt brukar en tränare ge en målvakt förtroendet som första alternativ.

– Egentligen vill man det och vi ska inte hålla på att hatta fram och tillbaka men vi har två jämngoda målvakter som båda måste hållas igång. Det är en jobbig situation för dem men de sporrar varandra.

Malmö har en bred trupp. I år har tio spelare varit uttagna till A-landslaget.

Hanna skillnaden

– Mittfältet är vår bästa lagdel med många spelare som kan göra mål. På forwardsidan har vi ingen målskytt som Umeås Hanna Ljungberg, säger Lena Videkull.

Som tycker att Malmö egentligen har ett bättre lag än Champions Leaguefinalisten.

– Vi har minst lika bra spelare om inte bättre på varje position frånsett då Hanna Ljungberg som är den stora skillnaden mellan oss. Mycket sitter mentalt. Kan tjejerna bara inse det så, säger Lena Videkull.

Umeå har som väntat inlett allsvenskan med två raka segrar och precis som Malmö har de inte släppt in några mål.

Stefan Alfelt