Umeås succétränare: Jag är inte mediekåt...

Guldmakaren i norr tror på framgång – med ett herrlag

FOTBOLL

I dag kan Umeå IK säkra sitt tredje raka guld. Bakom succébygget står en 38-åring doldis.

– Till skillnad från många andra tränare är jag inte mediekåt. Jag låter resultaten tala, säger tränaren Richard Holmlund.

Foto: BJÖRN WANHATALO
MANNEN FRAMFÖR GULDGÄNGET Namn: Richard Holmlund. Ålder: 39 nästa lördag. Bor: 2:a på Teg, Umeå. Familj: ”Frilansare”. Tjänar: ”Så att jag överlever”. Meriter: Två SM-guld med Umeå IK, en cuptitel, sliver i Uefa Womens Cup 2002. Aktuell: Kan i dag föra Umeå IK till ett tredje SM-guld.

Som en av få svenska tränare innehar Holmlund Uefas Pro level-certifikat – den absolut högsta utbildningsnivån för en europeisk tränare. Och inspirationskällorna går knappast att klaga på.

– Nils Liedholm och Tommy Söderberg har betytt mycket för mig. Jag har varit nere i Italien och träffat Liedholm.

– Han är ett föredöme vad det gäller att få spelarna att motivera sig och vara kreativa.

– Tommy Söderberg träffade jag på 80-talet när han tränade Djurgården, även han har inspirerat mig i mitt fotbollstänkande.

Efter att i fyra år satt färg på damallsvenskan känner sig Holmlund redo för en ny utmaning.

Tränar gärna herrar

– Jag trivs här men skulle inte vara främmande för något nytt. Jag kan inte träna något bättre damlag än Umeå IK, skulle jag gå vidare skulle det bli till ett herrlag.

– Jag vill inte sätta ut någon platsannons men jag vet att mitt kunnande skulle räcka bra även i herrallvenskan, det vore intressant att testa sina idéer där.

Redan som 20-åring insåg Holmlund att han inte skulle bli något större namn som spelare. Då valde han att satsa på tränarkarriären.

Via klubbar som Sandsele, Gunnarn och Betsele kom Holmlund 1999 till Umeå IK. Det blev början till Norrlandslagets gyllene epok som i dag kan krönas med ännu ett SM-guld.

När inte UIK spelar eller tränar ägnar Holmlund mycket av sin tid åt att resa runt till olika tränare för att diskutera fotbollsfilosofi.

– Jag försöker ständigt förkovra mig.

– I Brasilien har jag pratat med de gamla förbundskaptenerna Mario Sagallo och Tele Santana. Jag har träffat Barcelonas tränare Louis van Gaal och dessutom varit i Trondheim för att titta på hur Rosenborg jobbar.

Hårdast blir bäst

Holmlunds grundtanke är enkel: Hård träning.

– Jag kommer från Norrlands inland och då behöver man inte gå långt för att se vad som ger framgång.

– Titta bara på Ingemar Stenmark och Anja Pärson – de tränar hårdast och är bäst.

I dag ska den stenhårda västerbottniska fotbollsfilosofin göra Umeå IK till svenska mästarinnor.

Martin Fransson