Brrrrrr - iskalla Umeå ska bli hetast i Europa

Seger i sex minusgrader: De kom ingen vart i dag

FOTBOLL

Sex minusgrader - ett klimat som passade Umeå, men inte Toulouse.

- Ja, det verkade som det. Fransyskorna kom ingen vart, säger måldrottningen Hanna Ljungberg.

Nu är Umeå mycket nära avancemang till semifinal i Womens Cup.

Umeås svenska mästarinnor hade laddat om batterierna efter förra helgens guldfest.

I går spelades första kvartsfinalen i Womens Cup i Umeå.

Umeå mötte Toulouse och matchen började med en kraftig anstormning från hemmalaget.

Men något mål blev det inte. Planen var svårspelad och fransyskorna var inte alltför intresserade av att anfalla. Redan efter sju minuters spel hade både Laura Kalmari och Therese Kapstad prickat stolpen och den huttrande Umeåpubliken hoppades på målkalas.

Mål före paus

Något sådant kom aldrig.

Målchanserna stannade just vid målchanser och det dröjde ända till de sista minuterna före pausvilan innan Umeå fick jubla. Mittfältaren Linda Dahlqvist fick bollen efter en frispark och gjorde inget misstag.

Typiskt Hanna-mål

Snabbt efter pausvilan avgjorde måldrottningen Hanna Ljungberg med ett typiskt Hanna-mål. Hon rusade in i straffområdet och fick bollen av Therese Kapstad som enkelt kunde få in bollen bakom dagens bästa spelare i Toulouse - målvakten Celine Marty.

- Ett mycket viktigt mål. 1-0 hade känts bräckligt inför returen i Frankrike. Men jag tycker segern är fullt rättvis. De kom ingen vart och hade nästan ingen målchans. Vår backlinje var lysande och det blev matchavgörande, säger Hanna Ljungberg.

Uppgivet

Toulouses tränare, Jean-Pierre Bonnet, var imponerad av svenska mästarinnorna efter matchen. Han trodde inte på sitt eget lag inför returen den 29 november.

- Umeå har ett solitt försvar, två mycket bra yttermittfältare och ett par bra forwards. Jag tror att vi har högst 20 procents chans att vända det här, sa han till TT efter matchen.

Tomas Ros