Läkaren: Skönhetsideal gör anorexi vanligare bland tjejer

Docent Claes Norling svarar på de vanligaste frågorna om sjukdomen

FOTBOLL

Tina Nordlund har drabbats av anorexi.

Frågorna kring ätstörningen är många.

Sportbladet tog hjälp Claes Norring, docent vid Örebros universitetssjukhus, för att få svar på några.

Claes Norring.

1. Är det vanligt med anorexi bland idrottstjejer än bland tjejer som inte idrottar?

- Det kan man inte säga till hundra procent, men sannolikt är det så. Det kan ha att göra med krav och ambitioner från en själv och omgivningen. Det kan även vara träningen i sig, tjejerna ordineras mycket mat, samtidigt ska de hålla igen.

2. Varför får man anorexi?

- Det finns en rad olika riskfaktorer, både biologiska och genetiska. Det kan ha att göra med uppväxt, uppfostran och den kultur vi lever i. Men det krävs något som utlöser det, vilket kan vara stress och krav av olika slag.

3. Varför är anorexi vanligare bland tjejer än bland killar?

- Ett enkelt svar är att hänvisa till de skönhetsideal som finns för tjejer. Sedan utvecklas tjejer tidigare, när de kommer i puberteten i 13-14-årsåldern lägger en del på sig kroppsfett som kan uppfattas som stressande. De har ett intensivare hormonspel.

4. Hur behandlar man anorexi?

- Det finns många olika sätt. Det går inte att säga att någon är bäst, man måste anpassa behandlingen efter patienten.

- Först gäller det att få kontroll på ätandet, att man slutar svälta sig själv. När man uppnått det har man kommit en bit på vägen, men det kan fortfarande krävas psykologisk behandling för att kunna hantera sina ambitioner.

5. Vad finns det för symptom som visar att en person är i riskzonen?

- Viktnedgång. Om en tjej drar sig undan socialt, blir väldigt fysiskt aktiv och inte äter med andra kan det vara varningssignaler.

6. Vad gör jag om jag märker att en kompis är drabbad av anorexi?

- Det finns inte så mycket man kan göra mer än att tala om att jag ser vad som händer och jag finns här om du vill prata. Man kan berätta att det finns hjälp att få.

7. Var hittar jag information om anorexi?

- Bland annat på hemsidan www.nat.se.

8. Hur länge har man känt till anorexi?

- Väldigt länge. Den psykiatriska diagnosen ställdes 1873, men man har funnit medicinska beskrivningar av anorexia så långt tillbaka som på 1600-talet.

9. Hur många i Sverige har anorexi i dag?

- Ska jag göra en grov gissningen säger jag mellan 4 000 och 5 000 tonårstjejer. Tar man personer enbart med ätstörningar är det betydligt fler och räknar man med olika kringgrupper är det ännu fler.

Läs mer:

Christoffer Bjäreborn