Det är väldigt typiskt en duktig tjej att göra allting så rätt

FOTBOLL

Det trodde vi inte.

Pigga, fräscha och vältränade Tina Nordlund. Inte ett spår av sjukdom har vi sett.

Och det är precis det vi borde skämmas över.

För Tina har ju så rätt när hon säger att det inte sitter i kilona utan i tankarna.

Vi måste inse att världen är full av tjejer som vill vara duktiga men som inte orkar med kraven.

Låt mig bara understryka att de nämnda kraven inte alls behöver komma från männen. Vi tjejer har nämligen en väl utvecklad - kanske till och med medfödd - förmåga att stapla krav på oss själva. På mitt och tusentals andra kvinnors nattduksbord ligger just nu boken med titeln Diagnos Duktig, en bok för prestationsfyllda tjejer och alla andra som borde bry sig.

Den är en bästsäljare. För där får vi det bekräftat. För tjejer räcker det oftast inte att vara bäst på en sak, det förväntas mer av oss än så. För kändistjejer är kraven förstås inte mindre.

Tina Nordlund har inte bara spelat i det enda tjejlag som fått uppmärksamhet i media, som lockat storpublik och skapat individuella stjärnor. Hon har också spelat i ett fotbollslag som bildat symbol för de nya "snygga" idrottstjejerna. Minns hur TV-tittarna liksom drog efter andan när Tina klev upp på Idrottsgalan med stylad frisyr och djupt urringad rygg.

Herregud, kan en fotbollstjej se sådär raffig ut? Det var vi sannerligen inte vana vid.

Man kan gissa att inbjudningar till kändisfester och erbjudanden om utvik därmed inte varit någon direkt bristvara för Tina Nordlund. Och hur lätt är det då inte att förledas in i en snurr där fokuseringen hamnar snett?

För vad väger referaten från 43 A-landskamper mot en helsida i fyrfärg med bild på festens drottning iklädd designad blåsa?

Att hålla maximal prestation på planen, hålla koll på balansen mellan energiintag och träning blir plötsligt inte tillräckligt. Man måste ju se bra ut också.

Sakta smyger sig sjukdomen så in i tankarna, blandar sig med det för en elitidrottare nödvändiga kontrollbehovet. Och de där olycksaliga kraven på att vara bäst, om så bara inför sig själv.

Har knappt hunnit acceptera

Tina Nordlund har knappt hunnit acceptera sjukdomsbilden anorexi för sig själv.

Men hon har redan hunnit med att söka hjälp, att offentliggöra hur hon mår och ta beslutet att sluta med fotbollen. Det är väldigt typiskt för en duktig tjej att göra allting så rätt.

Tinas berättelse, och det faktum att den kommer innan vi åskådare ens märkt symptomen, är livsviktig.

- Man behöver inte se ut som ett skelett för att vara sjuk, men man blir fort ett skelett om man inte tar tag i det. Det går fort utför när man börjar tappa i vikt, som hon säger själv.

Just det, Tina Nordlund är långtifrån ensam. Låt oss nu hoppas att fler föräldrar, kompisar, tränare och ledare blir bättre på att ställa Diagnos Duktig.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM