Andra raka dubbeln för Umeås damer

FOTBOLL

Stockholm

Umeås fotbollsdamer är oslagbara på svensk mark. Landvetter hade inte mycket att sätta emot i svenska cupfinalen på Råsunda.

Umeå vann med 3-0 (3-0) och tog därmed sin andra raka dubbel.

Svensk damklubbfotboll stavas Umeå IK.

Umeås jämnhet, styrka och offensiva inställning personifierades på nationalarenan av Sofia Eriksson. Cupfinalen var hennes första match från start på mycket länge.

Ändå var hon bäst på plan.

- Jag var borta fyra veckor i september. Först fick jag en spark i ansiktet i matchen mot Alvik och fick sy tre stygn. Sen fick jag feber och var borta tre veckor för det, sade Sofia Eriksson med ett färskt ärr på sitt vänstra kindben.

- Kul att jag fick chansen från start i en sån här match. Jag trodde Frida Östberg skulle få börja igen. Det är hård konkurrens i Umeå, men det är utvecklande.

När de defensiva sysslorna inte blev alltför många och svåra missade inte Sofia Eriksson att söka sig framåt från sin vänsterbacksplats.

Med snabba resultat.

Passade till målen

Det var hennes frispark med vänsterfoten som Lotta Runeson skarvade vidare till 2-0 i 41:a minuten.

Det var på hennes fina vänsterinlägg som Hanna Ljungberg snyggt nickade in 3-0 i 43:e minuten.

Därmed var matchen i praktiken avgjord. Dessförinnan hade Malin Moström gett Umeå ledningen på straff efter en halvtimme, sedan Hanna Ljungberg blivit neddragen av Landvetters sysselsatta målvakt Camilla Samuelsson.

Fram till ledningsmålet var cupfinalen ganska jämn. Chanserna var få, men efterhand tog Umeås tyngd ut sin rätt mot allsvenska bronslaget Landvetter.

Under andra halvlekens transportsträcka mot cupguldet fortsatte Sofia Eriksson att dominera på sin vänsterkant. Och hon gjorde flera försök att själv komma med i målprotokollet.

Till synes ohotade

Umeå lade nu sitt andra cupguld till de tre mästerskapsgulden. Och Sveriges bästa damfotbollslag tycks ohotat för lång tid framöver.

- Man måste ha ekonomi för att komma ikapp Umeå. Det går inte att träna ikapp dem. De är för starka, sade Landvetters tränare Bosse Falk.

- Jag tycker det här var bra med tanke på att det här var den 35:e tävlingsmatchen sedan 17 mars, sade Umeås tränare Richard Holmlund. Vi brukar vara trögstartade, men släppte inte in några mål och sista kvarten i första halvlek var riktigt bra. Efter 3-0 slappande vi av lite.

Umeås försäsong inleddes den 20 november förra året. Den kommer att senareläggas i år - tävlingssäsongen är inte över ännu.

Den 29 november väntar kvartsfinalreturen i Champions League mot Toulouse. Umeå har 2-0 att gå på.

- Det hade varit skönare att få möta Toulouse nästa helg i stället, sade Sofia Eriksson. Det blir ett långt uppehåll. Men vi ska köra med löpträning hela nästa vecka för att koppla bort fotbollen ett tag.

Peter Wikström/TT