Den stora stjärnan serverade och den lilla tog chansen – nu vinner Umeå returen i Frankfurt

FOTBOLL

UMEÅ.

Oavgjort i en match som inte var speciellt bra.

Men Umeå vinner returmötet i Frankfurt om tjejerna ligger mindre på backen, inte slarvar i passningsspelet och Hanna Ljungberg sätter sina målchanser.

Jaha, då sitter jag på pressläktaren.

Uefas inmarschsymfoni hörs med starka toner i högtalarna. Ståpälsen reser sig på armarna.

De båda lagen marscherar in bredvid varandra. Fokuserade blickar. Shorts i isande vindar.

Några små stjärnor blandade med stora. Det är väl så det är, många stjärnor tillsammans blir en symbol om de är rätt sammansatta. Spelarna är stjärnorna, UIK är symbolen, Maria Nordbrant den lilla stjärnan, Hanna Ljungberg den stora.

Den ”lilla” stjärnan tog chansen

Maria Nordbrandt fick en målchans och satte den. Hon hade bara varit på planen i några minuter. Hanna i 60. Den stora stjärnan skapade chansen, den lilla tog den.

Om två veckor spelas returen. Då gäller det att vinna mittfältet – i går var det för mycket duttande, Malin Moström vann mycket boll men förlorade den lika snabbt.

Umeå tränar mest i Sverige, i returen måste laget stå upp bättre i närkamperna. Första 25 i andra halvlek var bra i går och den känslan av spelövertag måste tjejerna ta med till returen. Då slipper vi se tränaren Rikard Holmlund sparka på vattenflaskor – ett ganska barnsligt beteende, tycker jag.

Nu gäller det att se möjligheterna. Säger du Umeå var du än är i Sverige – så svarar många damfotboll. Spelartröjor, muggar, idolkort, allt finns att köpa med spelarnas namn och autografer. Inget annat damlag har kommit så långt i marknadsföringen. Heltidsanställd personal på kansliet får ta emot mängder av beundrarbrev. Små killar bråkar på skolrasterna om vem som ska vara Hanna Ljungberg.

Konstaterar också att Hanna kanske inte alls är den största stjärnan, ändå. Umeå har ju sedan ett par år ett hjul i Lilla Karlavagnen, en äkta stjärna – köpt av Umeå Energi från ett tyskt(!) företag .