Dam-VM till Sverige?

Sars kan flytta turneringen: Vi är villiga att arrangera

FOTBOLL

Lungsjukdomen sars kan göra att dam-VM i fotboll i höst måste flyttas från Kina.

Det svenska fotbollsförbundet har nu börjat undersöka möjligheterna att ta över mästerskapet.

- Vi hoppas komma fram till ett svar nästa vecka, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer.

Foto: bildbyrån
får hemmaplan? Hanna Ljungberg och Therese Lundin kan få jubla på hemmaplan. Sars-smittan i Kina kan tvinga fotbolls-VM att flytta, och Sverige är intresserat av att arrangera turneringen.

Bara i Kina har 97 personer dött av virusepidemin sars, och enligt FN:s världshälsoorganisation WHO är det stor risk för omfattande sars-utbrott över hela Kina - något som kan omöjliggöra dam-VM i fotboll.

Därför har nu det svenska fotbollsförbundet tittat på möjligheterna att ta över mästerskapet, där de 16 bästa nationerna i världen ska göra upp om VM-titeln.

- Det är inte perfekt att hoppa in som arrangör på så kort varsel, men självklart är vi villiga att arrangera ett så stort mästerskap. Men det är mycket vi måste titta på. Det är både allsvenska matcher och EM-kval på våra arenor vid den tiden, och förutom publikt är det många andra saker som mediala utrymmen och hotellbokningar som måste undersökas, säger Sune Hellströmer.

Australien intresserat

Fifa har ännu inte begärt in några intresseanmälningar från reservarrangörer, men än så länge har Australien visat sitt intresse.

Redan nästa vecka kan Sverige ge sig in i den kampen.

- Vi räknar med att ha kommit fram till ett beslut då. Men jag vill betona att Fifa ännu inte begärt in några ansökningar. Vi har stort förtroende för Fifa och om de beslutar att det ska spelas i Kina så stödjer vi det.

Lottning i Zürich?

Lottningen skulle ske den 24 maj, men är på grund av smittorisken inställd på obestämd tid - något som Hellströmer tycker är olyckligt.

- Vi har skickat ett brev till Fifa där vi vädjat att lottningen ska genomföras senast den 15 juni. Det är viktigt att damlandslagen får samma chans till förberedelser som herrarna. Lottningen måste inte hållas i Kina, även om det vore mest lämpligt, utan vi har föreslagit Fifas kontor i Zürich. Vi har inte fått svar än, säger han.

Dam-VM är tänkt att hållas i fem kinesiska städer mellan den 24 september och 11 oktober.

TT