”De skulle aldrig våga anställa mig”

Holmlund om herrlagens inställning: Man stämplas

FOTBOLL

FRANKFURT

Han är en av Sveriges absolut mest meriterade tränare, i Tyskland för att leda sitt lag till final i Europacupen.

– Men jag tror aldrig att ett elitlag på herrsidan skulle våga anställa mig, säger Umeå IK:s Richard Holmlund.

Foto: anders carlsson
Richard Holmlund har rönt stora framgångar med Umeås fotbolldamer – trots det har han inte erbjudits något jobb som elittränare på herrsidan. ”Det finns många tränare som bara åker runt på sitt namn”, säger han.

Inte ens ett dussin svenskar har Uefas högsta tränarcertifikat. Men Richard Holmlund är en av dem.

För att ens vara aktuell måste man dels ha klarat den högsta svenska tränarutbildningen, dels ha ett visst antal internationella meriter.

Ska erövra Europa

– Det är inte helt lätt att få det där certifikatet som svensk. Tränar man ett allsvenskt lag ska det ju till exempel mycket till innan man får några framgångar i internationellt cupspel, säger Richard Holmlund.

Han strosar runt i ett soldränkt Frankfurt och funderar på taktiken som ska erövra Europa.

I morgon hoppas han leda sitt Umeå IK till ännu en final i Uefa Women’s Cup, damernas motsvarighet till Champions League.

Internationella meriter börjar Richard Holmlund få ganska gott om.

”Många är avundsjuka”

– Det är många som är avundsjuka och säger att jobbet i Umeå är som ett självspelande piano. Men i såna fall borde det vara samma sak i Malmö. Varför har vi vunnit i allsvenskan tre år i rad, och de kommit tvåa? Om du inte stämmer pianot så spelar det inte rent.

Hans kontrakt med Umeå går ut efter säsongen.

”Åker runt på namnet”

Rent meritmässigt borde Holmlunds namn nämnas så fort en toppklubb i herrallsvenskan står utan tränare, men hittills har det varit tyst.

– Tyvärr blir man stämplad. Jag tror egentligen inte att det skulle vara svårare att jobba med ett herrlag, för vi utvecklas och tränar minst lika mycket här. Det är inget jag grämer mig för, men jag tror aldrig att ett elitlag på herrsidan skulle våga anställa mig.

Skulle du göra ett bra jobb?

– Det är svårt att säga, men tråkigt nog så finns det tränare i branschen som bara åker runt på sitt namn. Och på samma gång finns det tränare som verkligen brinner och är oerhört skickliga, men aldrig får chansen.

Har fört Umeå till tre SM-guld och ett Europacup-silver

Erik Niva