Här kan VM- finalen spelas

Sverige söker mästerskapet: Det blir nog ett snabbt beslut

FOTBOLL

Sarshotet stoppar dam-VM i Kina.

Nu kan det bli final på Ullevi i höst i stället.

- Det kommer att handla om ett snabbt beslut från Fifa, säger fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Foto: PETER WIDING
JUBEL I GÖTEBORG? Här på Ullevi kan finalen i dam-VM spelas i oktober - om Sverige får slutspelet.

Förberedelsearbetet är redan i full gång.

I samma stund som det internationella fotbollsförbundet (Fifa) för ett par veckor sedan fattade beslutet att ställa in VM-lottningen i Wuhan den 24 maj började Svenska Fotbollförbundet (SvFF) skissa på hur ett upplägg i Sverige skulle kunna se ut.

I går blåstes VM i Kina definitivt av. Hotet från den epidemiska lungsjukdomen sars är för stort. Kina får i stället arrangera turneringen 2007.

"Snabbt beslut"

- Nu tror jag att det kommer ett snabbt styrelsebeslut som innebär att vi börjar jobba intensivt med ett upplägg, säger Lars Richt som sitter med i den arbetsgrupp som jobbar med att ta fram en svensk VM-ansökan.

Tiden är knapp. Redan om ett par veckor kommer Fifa att fatta beslut om var VM-slutspelet ska avgöras.

Australien och USA har redan lämnat in sina ansökningar.

- Australien hade OS 2000 och USA dam-VM 1999, det talar för dem. Men vi har också erfarenhet av att organisera stora mästerskap, säger Sune Hellströmer.

Det stora problemet för svensk del är arenasituationen.

Arenor ett problem

Fifa har som krav att VM-arenorna ska hållas spelfria ett antal dagar före match och allsvenskan pågår för fullt när turneringen avgörs i månadsskiftet september/oktober.

Den enda arenan utan elitlag med tillräcklig kapacitet är Ullevi i Göteborg. Dessutom spelar Sverige EM-kval mot Lettland på Råsunda samma dag som VM-finalen är inplanerad.

En annan fråga är ekonomin.

- Det är inte rimligt att begära att någon med så här kort varsel skulle ta över mästerskapet och samtidigt ta en ekonomisk risk. Vi kommer att begära någon form av ekonomisk garanti om vi ska arrangera VM, säger Hellströmer.

Martin Fransson