”Jag hatar fega spelare”

Tina Nordlund möter Marika Domanski Lyfors - en förändrad förbundskapten

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
OS-turneringen i Sydney 2000 fick förbundskapten Domanski Lyfors att förändras.
FOTBOLL

I dag möter damlandslaget Italien hemma på Råsunda, i en viktig EM-kvalmatch.

Sportbladets Tina Nordlund, tidigare landslagsspelare, har mött Marika Domanski Lyfors för ett långt samtal om förbundskaptenens förvandling efter OS, hennes heta temperament och hennes vånda inför att prata med media.

- Många ser mig nog som en grå liten mus - och det har jag varit också, säger hon.

Skriket kommer från sidlinjen, det riktas mot en tjej som nyss blivit inbytt:

- Skärper du inte till dig byter jag ut dig!

Det är svensk måste-match i OS, mot Tyskland, och skriket gjorde knappast spelaren bättre.

Det är Marika Domanski Lyfors som skriker.

Hett humör

Då hade hon ett hett humör, som man aldrig visste när eller hur det skulle slå till. Det var sällan hon frågade hur vi spelare uppfattade situationer på planen. Då vi satt på samlingar efter matcher slängde hon ofta ut en fråga och då fanns det bara ett svar och det var hennes.

Det har gått snart tre år sedan dess.

Tre händelserika år.

Jag träffar Marika i Svenska Fotbollförbundets lokaler, herrfotbollens "högborg". Väggarna är fullsmetade med foton av manliga fotbollsspelare. Jag ser inte en enda bild på en damspelare.

Marika är tufft klädd i ljusa jeans och jeansjacka, svarta trendiga skor och solglasögon. Hon är glad och avslappnad. Inte försvarsinriktad som jag ofta sett att hon är när hon ska prata med media. Vi tar en kaffe ute i solskenet och Marika är på prathumör. Jag frågar om hon håller med om att hon genomgått en förvandling efter OS.

Det gör hon.

- Tidigare kastade jag över mina visioner på truppen utan att de trodde på dem, säger hon och fortsätter:

- Nu försöker vi tillsammans jobba fram målsättningar, både i laget och individuellt. Det är viktigt att se enkelheten, att inte förstora upp saker och göra dem svårare än de är. Jag är mer harmonisk som människa och mår väldigt bra. Sen har jag jobbat hårt på att tygla mitt temperament.

Temperamentet till trots är mediabilden av Marika att hon är en tilbakadragen och försiktig person.

- Många ser mig nog som en grå liten mus och det har jag varit också, säger hon. Jag har försökt bli bättre på att släppa loss lite mer inför media. Jag har utsatt mig för situationer jag tycker är lite obehagliga. Att prata inför folk.

Hur skulle du beskriva dig själv?

- Försiktig i första mötet med människor. Hett temperament, ofta glad, förutom då jag är riktigt arg. Och en fruktansvärt dålig förlorare.

- Jag hatar att förlora. Det har hänt att det gått sönder saker hemma då jag förlorat i kortspel. Och när vi spelar innebandy..., jag är över 40 år och slår sönder innebandyklubban om jag förlorar.

Jag har hört att du brukar fuska?

- Nähä du, aldrig! Men jag tar till alla medel för att vinna kan man säga...

Efter OS i Sydney fick du mycket kritik, var den befogad?

- Jag har tagit åt mig av den konstruktiva kritiken men har aldrig någonsin tänkt hoppa av tåget. Jag visste lagets kapacitet. När jag kom hem var jag aldeles tom och apatisk. Jag sa inte ett ljud på två dagar. Jag var besviken och trött. Då var det viktigt med nära och kära som fanns där.

Beredd på att ta skit

Vilka erfarenheter tog du med dig från OS?

- Att det är på småvägarna man lär sig. Det är där man ser hur naturen ser ut. Lär sig sina motståndare för man stöter på dem under vägen. Det gör man inte på motorvägen.

Vilka är de största skillnaderna på dagens landslag och det för fyra år sedan?

- Spelarna och jag har fått våra smällar i motgångarna och det har stärkt oss. Om man vill ha mer mediabevakning får man vara beredd på att ta skit ibland också. Det är samma med målsättningar. Vill man bli bäst måste man vara beredd på förluster.

Vilka är de största skilnaderna på Marika i dag och för fyra år sedan?

- Jag är äldre, men skriv inte hur gammal jag är...

- Jag kan tygla mitt humör bättre. Det är lätt att man tar fel beslut under en match när man är frusterad och arg. Det är också lätt att man skriker ut saker på planen som man inte menar och det är heller inte bra för spelarnas prestationer.

I dag möter Sverige Italien hemma på Råsunda. Marika hoppas på 20 000 på läktaren, optimist har hon alltid varit. Att få henne att tippa matchen är stört omöjligt. Det gör hon aldrig, och kommer aldrig att göra.

Hon har förändrats, men inte helt.

Nu ser vi en bättre förbundskapten än för tre år sedan, som har visat att hon kan vinna utan att fuska.

Marika tycker till om...

Sverige-Italien

EM-kval, Råsunda

13.30 (TV 4 Plus)

Tina Nordlund