...och nu sätter jag min fot på att det är klart

FOTBOLL

Den goda foten tillhör Ljungberg.

Hanna Ljungberg i Umeå IK.

På stående fot lovar jag därför ett glatt midsommarfirande på nordligaste Jylland.

Uefa Women"s Cup till Umeå!

Frida - favorit hos Sandlin.

4-1 är en betryggande "halvtidsledning" i den final där andra halvlek spelas på midsommardagen i danska Hjörring, en stad med 25000 invånare på nordligaste Jylland - fem mil norr om Ålborg, tre mil väster om Fredrikshavn.

Världsklass, UIK

Med 4-1 i ryggen lär Hanna & Co knappast uppträda lika tafatt från början som man gjorde på Gammliavallen.

Frånsett ett stolpskott av Frida Östberg var första halvtimmen Danmarks, och den Malin Moström man hade trott skulle dominera mittfältet syntes alls inte till.

Det välbefolkade danska mittfältet hade matchen under kontroll, innan man fick för sig att förstärka backlinjen och släppte greppet om mittens rike.

Då kom också Hanna Ljungberg in i spelet, och sen var det världsklass och propagandafotboll som bjöds.

Tempot drogs upp, luckorna kom, och på en kvart i andra halvlek var allt klart: två mål, ett pass och en retur på ett ribbskott från världens bästa Ljungberg.

Men Hanna var definitivt inte ensam. Speciellt förtjust blev jag i krutpaketet Frida Östberg och i finska Laura Kalmari som med två "missade" (!) klacksparkar bäddade för två av målen.

Varför, förbundet?

Det märkligaste med matchen hände egentligen inte i Umeå utan på andra håll runt Sverige.

På samma klockslag, 16.00 annandag pingst, som svensk damfotboll på klubbnivå spelar sin viktigaste match för året blåses nämligen fyra allsvenska matcher igång.

Alltså, översatt till andra könet: om ett svenskt lag spelar final i Champions League, så skulle sex allsvenska matcher börja samtidigt.

Horribelt! Kom sen och snacka om jämställdhet...

I Helsingborgs Dagblad läser jag vad MFF-konsulenten Elisabeth Leidinge, tidernas svenska landslagsmålvakt med 112 landskamper, säger inför det första skånska derbyt i högsta serien sen 1987:

- Det sänds så många matcher på tv, att man inte kan flytta alla seriematcher. Men vi hoppas trots detta på mycket folk.

Inga publikfester, direkt

Hur det gick?

På Malmö IP såg 863 Malmö FF-Stattena 5-0, på Stockholms Stadion såg 473 Djurgården/Älvsjö-Bälinge 2-0, på Kanalplan såg 415 Hammarby-K/Landvetter 3-1 och på Strandvallen såg 245 Mallbacken-Trion 2-3.

På midsommardagen lär dock inga allsvenska matcher spelas.

Lasse Sandlin