Umeå IK laddade med svensk midsommar

- i Danmark

FOTBOLL

HJÖRRING, DANMARK

Ingen är skadad eller avstängd. Alla är friska och fokuserade.

Dessutom har Umeå IK en 4-1-seger från hemmamatchen att gå på.

Och ett glädjande besked om att man får spela höstens gruppspel på hemmaplan.

En eventuell seger i Uefa Women's Cup kunde ha blivit dyrt för Umeå IK. Ursprungligen var segraren i cupen placerad i den grupp som spelas i Ukraina. Det skulle för klubben resultera i en förlust på runt 400 000 kronor.

Lagom till midsommar fick tränaren Richard Holmlund det glada beskedet från Uefa att Umeå vid en seger i Uefa Women's cup också kan ställa in sig på att få spela höstens gruppspel på hemmaplan.

Så visst fanns det anledning till en liten midsommarfest för laget på plats i Hjörring, Danmark.

Midsommarstången skulle ha rests på stranden, men den starka blåsten tvingade laget att flytta in på torget i stället.

Det verkliga firandet får vänta till efter midsommardagens avgörande finalmatch i Uefa Women's cup mot Fortuna Hjörring.

- Läget är gott och formen är i stigande. Utgångsläget är bra men det är 90 tuffa minuter som ska spelas innan titeln delas ut, säger Umeåtränaren Richard Holmlund.

Det ser alltså betydligt bättre ut för Umeå IK inför midsommardagens final än det gjorde för ett år sedan.

Med måldrottningen Hanna Ljungberg avstängd och flera av de bästa spelarna skadade var Umeå den gången chanslöst i finalen mot Frankfurt.

Nu har laget skaffat sig en straffspark som inte ska gå att missa.

- Det blir svårt att vinna med 3-0, men det är vad vi måste sikta på. Och vi kommer att ge allt vi har, säger Fortuna Hjörrings tränare Steen Refsgaard, som troligen kommer att stuva om en del i sitt lag jämfört med den första finalmatchen i Umeå.

Då ledde danskorna med 1-0 när laget föll ihop och släppte in tre mål på 14 minuter.

Australiern Sharon Black får inte förnyat förtroende som mittback utan tar steget upp till en plats som yttermittfältare. Nya i trebackslinjen blir troligen Hanne Sand och den mycket snabba May Christensen, som måste ta hand om Hanna Ljungberg. Det misslyckades Fortuna Hjörring totalt med i den första finalen.

- Vi måste ha bättre koll på både Hanna och Malin Moström den här gången, säger Steen Refsgaard, som låtit sina spelare vila de senaste dagarna.

- Räknar med att de ska vara hungriga mot Umeå.

Det har bara varit elände för Fortuna Hjörring på sistone.

Efter förlusten på bortaplan mot Umeå gick laget också miste om årets danska ligatitel efter att förra helgen ha förlorat hemma mot Skovbakken med 2-3. Därmed blir Bröndby mästare.

Thomas Eriksson/TT