Lugn midsommar - i dag ska Umeå fira

”Women’s Cup är det största man kan vinna”

1 av 3 | Foto: ANDERS CARLSSON
FESTEN FICK VÄNTA Hanna Ljungberg och de övriga Umeåtjejerna firade en alternativ midsommar i går, men i kväll hoppas de på att få fira.
FOTBOLL

Umeås tjejer firade midsommar - men det stora firandet får vänta till i dag.

Då ska Hanna Ljungberg & co säkra segern i Women"s Cup mot Fortuna Hjörring.

- Det är ju inte vi som måste göra målen.

Med 4-1 från första matchen har Umeå naturligtvis ett jätteläge att plocka hem damernas motsvarighet till Champions League.

- Vi vill vinna matchen men samtidigt får det inte bli att vi satsar framåt och stressar. Det är Hjörring som måste prestera. Vi ska bara spela vårt spel.

- Helst måste vi starta bättre än senast. Dom kommer att satsa allt framåt i början och då är det viktigt att vi håller tätt. Förhoppningsvis ska vi kunna störa dom högt upp på planen så att de inte kommer till några lägen, säger Hanna Ljungberg.

Fortuna Hjörring har inte gett upp utan kommer att satsa stenhårt från start för att skaffa sig en snabb ledning för att klara den 3-0-seger som behövs.

Mittfältsstjärnan Birgit Christensen ser hennes duell med Malin Moström som det avgörande för matchutvecklingen.

- I första finalen föll vårt mittfält tillbaka och gav Moström ytor som hon inte får ha. Moström och Hanna Ljungberg är de bästa spelare som jag någonsin har mött. Dom måste vi ha kontroll över, säger Birgit Christensen.

Firade alternativ midsommar

Hjörring har använt tiden efter första finalen till att mest slappa och prata om hur man skulle och hur man ska spela. Träningen har man nästan helt undvikit.

Umeå som kom till Danmark redan i onsdags har också tagit det lugnt.

- Vi hade en vilodag i torsdags då vi gick på ett tivoli i Ålborg. Det blev en riktigt härlig dag, säger Hanna Ljungberg.

I går firade man en alternativ midsommar med provisorisk midsommarsstång, små grodorna och lekar men utan nubbe och med tidigt sänggående.

- Lite tråkigt att finalen spelas midsommarhelgen. Som spelare är man visserligen van att vara borta då men jag tror att många hemifrån hade åkt ner om det hade varit en annan helg.

Hanna Ljungberg tackade i veckan nej till ett konkret proffsanbud från italienska Lazio.

- Anbudet var att jag skulle åka direkt men det kändes inte aktuellt ett VM-år. Jag stannar i Umeå året ut. Sen får vi se vad som händer. Det beror på vad jag själv tycker är bäst för mig som person och fotbollsspelare i november-december när jag bestämmer mig.

"Seger skulle betyda mycket"

Någon gång vill hon prova på livet som utlandsproffs men i dag finns bara ett mål.

- Om vi skulle vinna betyder det jättemycket. Ett bevis på att svenska ligan håller väldigt hög klass. Women"s cup är det största man kan vinna med klubblaget, säger Hanna Ljungberg.

Det målet är nog så gott som redan i hamn, 4-1 tappar inte ett så bra lag som Umeå är.

Nästa mål för Hanna Ljungberg i år kan bli lite svårare. VM-guld i USA.

Uefa Womens Cup, final, andra matchen.

(Umeå vann första mötet med 4-1.)

Avspark: 16.00. (SVT 1 15.55)

Domare: Wendy Toms, England.

Mer fakta om matchen – längre ned på sidan.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM