Umeå IK - bäst i Europa

Vann Uefas Womens cup efter seger även i returen mot Fortuna Hjörring

FOTBOLL

Umeå IK är bäst i Europa.

Detta efter seger med 3-0 i returmötet med danska Fortuna Hjörring.

Efter matchen dansade tjejerna på planen - iförda sina guldjackor.

Den andra finalmatchen i Uefa Women s League var avgjord nästan innan den börjat.

När Fortuna Hjörring i den tredje matchminuten fällde Malin Moström innanför straffområdet satte danskorna samtidigt krokben för sig själva.

Malins straffmål betydde 1-0 för Umeå och med 4-1 i bagaget från den första finalen i Umeå var det förstås klart.

Resten av matchen blev en lång väntan på prisutdelningen, kryddad med ett och annat läckert Umeåanfall. Men spännande var det inte.

Umeå kunde defilera sig genom 90 minuter och vinna med 3-0 (2-0).

- Visst fick vi en perfekt start. Tycker ändå att dom fortsatte spela, men vi var hetare framåt och fick mycket ytor tack vare deras trebackslinje, sade Malin Moström.

Precis som i Umeå för knappt två veckor sedan var hon tillsammans med Hanna Ljungberg omöjlig att få stopp på för Fortuna Hjörring.

Straffen kom till efter en frisparksvariant där Hanna Ljungberg smart spelade en kort boll till Malin i stället för att skjuta själv.

Umeå fortsatte att spela propagandafotboll. Det var Fortuna Hjörring som skulle anfalla men norrländskorna som verkligen gjorde det.

Umeå IK var kvickare, fysiskt starkare och hade ett passningsspel som var helt överlägset.

2-0 i den 35:e minuten sköts in med en klockren högerträff av Laura Kalmari, sedan Malin Moström stått för passningen.

Och som vanligt kunde också Hanna Ljungberg notera sig i målprotokollet även den här gången.

I den 70:e matchminuten fick Hanna en chans direkt efter en hörna och gjorde inget misstag. Det brukar inte Umeås måldrottning göra.

- Samspelet med ''Mosa'' fungerade perfekt. Men alla var fantastiskt duktiga i dag. Fortuna Hjörring passar oss, vi fick mycket ytor i vårt anfallsspel, konstaterade Hanna Ljungberg.

Hon kunde ha sagt att danskorna helt enkelt var numret mindre än Umeå IK. Den sammanlagda segern med 7-1 säger allt - det var mot Frankfurt den moraliska finalen i Uefa Women's Cup spelades.

När trofén var färdigpussad, guldmedaljen avplockad och alla autografer färdigskrivna såg Hanna Ljungberg och de andra mästarinnorna fram emot kvällens firande i Ålborg.

- I kväll ska vi äntligen unna oss nåt extra. Det är vi värda en sån här dag! utbrast Hanna.

Thomas Eriksson/TT