Umeå: Vi ska fira i två dagar

Ljungberg strålade av lycka: Med tio minuter kvar skrek jag "njut nu" till tjejerna

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
Hanna Ljungberg (längst till vänster) och de övriga i Umeå firade cuptiteln på dansgolvet efter segerbanketten. I natt var Umeåtjejerna lyckligast i Ålborgs nattliv.
FOTBOLL

HJÖRRING/ÅLBORG

I natt glittrade Umeås fotbollsstjärnor mest av alla i Ålborgs heta nattliv.

- Vi ska suga på den här karamellen i två dagar men sen får det vara, säger Hanna Ljungberg med ögon som strålar av lycka.

I kväll fortsätter firandet med ännu en helkväll hemma i Umeå. På onsdag är det vardag igen med hemmamatch mot allsvenska bottenlaget Trion.

- Vi är ganska vana att ladda om efter viktiga matcher. Trion är en måstematch att vinna. Vi får inte tappa fler poäng i allsvenskan, säger Hanna Ljungberg.

Bäst i Europa.

Kanske bästa klubblaget i världen.

Ändå tror Umeå inte att man har råd att förlora en enda poäng till i allsvenskan för att till slut hamna före Djurgården och Malmö.

Moström visade vägen

- Mycket avgörs nog i sommar, säger Hanna Ljungberg men de spekulationerna känns enormt avlägsna när den förkrossande finalsegern över Fortuna Hjörring i Uefa Women"s Cup firas.

- Det är fantastiskt. Fantastiskt helt enkelt. Jag kan inte komma på något annat att säga, säger Hanna Ljungberg.

Förutsättningarna var att Hjörring hade chans att vända 1-4 från första finalen i Umeå om de fick till ett snabbt mål i går i returen på hemmaplan.

I fjärde minuten hade Umeå frispark i bra läge för att skruva mot bortre krysset från 20 meter. Hanna Ljungberg la upp bollen. Löpte an. Och rullade bollen sakta in i straffområdet där Malin Moström tog emot och tvingade fram en fällning som gav straff.

- Vi har aldrig kört den i en match men den står i pappren om våra fasta situationer. Jag såg hur det lyste i ögonen på Malin. Då tänkte jag att nu kör vi den, säger Hanna Ljungberg.

- Tur att jag fick straff. Annars hade jag blivit tvungen att skjuta med vänstern. Då hade bollen kunnat hamna var som helst, säger Malin Moström.

Hon bredsidade själv in straffen och sen var resten av matchen inget annat än en formalitet.

- Vi ville vinna matchen och körde bara på men när det var tio minuter kvar skrek jag till tjejerna: "Njut nu!" Det är inte ofta man får spela en sån här match med ett leende på läpparna, säger Hanna Ljungberg.

Och som dom njöt av sina minuter på planen. Sen njöt dom på banketten i Fortunas klubbstuga. Och sen i det ålborgska nöjeslivet som man får söka sig till soldränkta turistorter i Spanien för att matcha.

I kväll landar laget 19.50 i Umeå. Klockan 21 är det ny fest på restaurang Rex.

På onsdag är det tänkt att bli fest på Gamliavallen där alla släpps in gratis på matchen mot Trion för att kunna hylla stadens duktiga fotbollsspelare.

"Vi har två världsartister"

Som kanske är bäst i världen.

- Det skulle vara roligt att möta ett amerikanskt topplag men det är svårt att klämma in fler matcher i vårt täta schema, säger Hanna Ljungberg.

Som så ofta bäst på planen tillsammans med speluppbyggaren Malin Moström.

- Vi har två världsartister men vi har ett bra lag också, säger tränaren Richard Holmlund.

Så är det.

Umeås väg till cupguldet

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM