"Tjejerna är väldigt sugna på att lyckas"

Om knappt två månader inleder Sverige dam-VM

FOTBOLL

STOCKHOLM

Om knappt två månader inleder Sverige dam-VM i fotboll mot värdnationen USA i Washington. De svenska damerna har hamnat i tuffast möjliga grupp.

 - Det var tuffast tänkbara lottning där jag har lika stor respekt för Nordkorea som USA, säger förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

Foto: Lars Rosengren
Förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

För två veckor sedan lottades VM-slutspelet i USA som inleds den 21 september. Sveriges grupp döptes snabbt till "dödens grupp".

Vad tänkte du när först USA kom upp som motståndare, sedan Nordkorea och Nigeria i slutspelslottningen?

- När vi fick USA i inledningsmatchen kändes det jättebra. Att ha dom i en premiärmatch passar oss perfekt, de har allt att förlora och vi har allt att vinna. Men när sedan både Nigeria och Nordkorea kom upp i grupp A kändes det rätt tungt. Det var tuffast tänkbara lottning där jag har lika stor respekt för Nordkorea som USA.

Efter lottningen stannade ni kvar för att studera arenor, träningsanläggningar och hotell. Hur såg det ut?

- USA har arrangerat stora mästerskap tidigare och det märks. Man vet att det funkar bra. Men det är alltid bra att ha varit där och sett allt. Vad som är positivt i år är att det är kortare avstånd, det tar bara drygt två timmar med buss mellan Washington och Philadelphia och sedan en dryg timmes flygresa till Columbus. När vi spelade VM i USA 1999 flög vi ju kors och tvärs över landet och det var jobbigt.

Hur kommer ni att förbereda er?

- Vi har fått bästa möjliga förutsättningar, med bra matcher och passande motstånd. Först spelar vi två landskamper på hemmaplan, Finland den 9 augusti (EM-kval i Eskilstuna) och Danmark (Malmö) den 7 september. Sedan åker vi över till USA och spelar en träningsmatch mot Sydkorea på plats innan turneringen börjar den 21 september. Det blir nyttigt eftersom dom spelar väldigt likt Nordkorea.

Kommer ni att studera era motståndare?

- Nytt för det här VM:et är att landslaget kommer att jobba väldigt nära några av allsvenskans tränare. Thomas Dennerby (Djurgården/Älvsjö) ska kartlägga Nordkorea, Anders Johansson (Malmö FF) har hand om Nigeria medan Richard Holmlund ansvarar för USA. Alla tränarna kommer att se någon träningsmatch med dom aktuella lagen innan VM och det känns bra. Sedan har vi också två andra på plats under turneringen som ser de övriga lagen. Själv hinner jag också se några landskamper innan VM.

Hur ser du på era chanser att gå vidare?

- Det kommer givetvis att bli svårt, men jag är optimist och med lite tur kan det gå vägen. Mot USA har vi precis allt att vinna och dom kan vi ganska bra. Vi spelade 1-1 mot dom i Algarve i våras. Sedan är det segrar som gäller mot både Nordkorea och Nigeria. Vi vann mot Nordkorea i fjol med 1-0, men dom var bra då. Nigeria är svårbedömt, de spelar lite annorlunda men dom ska vi kunna besegra. Och det är ju dubbelt viktigt att lyckas i år i VM eftersom de två bästa länderna från Europa är direktkvalificerade till OS i Aten nästa år.

Hur har svensk damfotboll utvecklats sedan sjundeplatsen i VM 1999?

- Vi har blivit mycket bättre de senaste åren och vi har närmat oss världstoppen. Alla klubblag tränar betydligt mer nu, vi har fått en större bredd och därmed även en bredare topp. Tjejerna är starkare och snabbare nu än för bara fyra år sedan, de är också bättre tekniskt och taktiskt. Det får vi tacka alla duktiga klubbledare ute i landet för. Vi har också en bra åldersfördelning i landslaget där de flesta är mellan 23-30 år. De senaste världsmästarna har haft en snittålder på 26.

Vad är det som måste fungera bäst för att lyckas i USA?

- Först och främst får vi inte ha några skador på nyckelspelare som bland andra Hanna Ljungberg, Victoria Svensson, Malin Andersson, Malin Moström och Jane Törnqvist. Dom är den centrala linjen i laget. Sedan måste vi våga spela vårt eget spel och utnyttja det vi är bra och inte titta för mycket på motståndet. Men det känns bra i truppen och jag vet att tjejerna är väldigt sugna på att lyckas.

Stig Lindmark/TT