”Jag har blivit smartare”

Proffstillvaron har gjort Ljungberg mer harmonisk: Det är guld värt

FOTBOLL

Hon är svensk damfotbolls superstjärna.

Näst bäst i världen, enligt förbundskaptenen.

I dag ska Hanna Ljungberg föra Sverige vidare i EM-kvalet.

- Viljan har tagit mig så här långt, säger hon.

PÅ SPRÅNG MOT EM - OCH VM Hanna Ljungberg och Sverige spelar EM-kval mot Finland i dag i Eskilstuna. En match som också ingår i förberedelserna inför VM i USA. Då får svensk damfotbolls bästa försöka matcha de lovord förbundskapten Marika Domanski-Lyfors öser över henne.

Från Gammliavallen i Umeå till jublande världsarenor.

Drygt sju år efter landslagsdebuten mot Spanien är det en annan kvinna som ställer sig på Tunavallen i Eskilstuna i eftermiddag.

- Jag har förändrats mycket sedan dess. Jag är tryggare, har fått mer rutin och blivit smartare. Förut gick jag in i en duell till 110 procent fastän jag såg att jag inte kunde nå bollen utan att bryta benen. Nu tänker jag efter, säger hon.

Förra säsongen tangerade Hanna "Svarte Filip" Johanssons svenska rekord från 1925 med 39 mål.

Måltorka en sporre

När småskador och helt vanlig mänsklighet gett henne några mållösa matcher kom reaktionerna från media och omgivningen direkt.

- Efter alla mål i fjol började jag ställa mycket högre krav på mig själv och då låste det sig. Jag gick in i varje match och tänkte att jag måste göra si och så många mål, men det gick inte. Nu försöker jag sänka de kraven, säger hon och fortsätter:

- Jag har börjat försöka se det som en sporre i stället när folk kommer fram till mig och undrar varför jag inte gör mål.

Förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors rankar Hanna Ljungberg fyra platser högre än damfotbollens första fixstjärna Mia Hamm. Hon kallar Hanna för världens näst bästa spelare på damsidan, en av dem som måste vara friska och hela för att landslaget ska kunna lyckas.

Hanna gjorde debut i division 3 när hon var 14, när hon var 17 pendlade hon till Skellefteå för att spela elitfotboll med Sunnanå.

Sju år senare har Norrlandstjejens stora passion gjort henne till en av Idrottssveriges absolut största.

I topp i alla ligor

Med 18 mål leder Hanna skytteligan. Med 44 poäng och 56-6 i målskillnad leder Umeå IK damallsvenskan, 42 poäng före bottenlaget Öster.

Hannas lag har inte förlorat en match hittills i år.

- Jag hoppas att damallsvenskan blir jämnare, men det kommer inte att gå fort. Eftersom vi inte tjänar stora pengar går man dit de bästa spelarna och utvecklingsmöjligheterna finns. Då blir det så här.

Var finns utmaningen i damallsvenskan?

- Vi är ändå tre lag som krigar i toppen. Sedan har intresset för damfotbollen höjts otroligt. Folk kommer på matcherna och då krävs det att man presterar.

I juni tackade hon nej till ett proffserbjudande från italienska Lazio. Men någon dag vill Hanna söka nya utmaningar utomlands.

- Det optimala vore en bra proffsliga i Europa, det är min stora dröm. Som det är nu är det bara USA jag kan tänka mig åka till för att utvecklas fotbollsmässigt utomlands, säger hon.

I år blev Hanna Ljungberg svensk damfotbolls första heltidsproffs. Studierna för att bli sjukgymnast har lagts på is.

- Jag vill göra saker till 100 procent. Jag kommer att jobba som sjukgymnast senare så jag vill kunna lägga ner all energi på min utbildning och inte hafsa.

- Det är fantastiskt skönt att kunna koncentrera sig helt på fotbollen nu. Proffslivet har gjort mig mer harmonisk. Det är guld värt.

Förbundskaptenens betyg: Hanna är näst bäst i världen

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM