Här kan Anna, 17, ha avgjort guldstriden

"Det är nog mitt viktigaste och roligaste mål"

FOTBOLL

Umeå hade inte förlorat en match på 14 månader.

Men i går sänkte Sunnanås 17-årige supertalang Anna Bodén europamästarinnorna med ett drömmål och kan ha avgjort hela damallsvenskan.

- Otroligt skönt, säger matchhjälten.

Foto: ERLAND SEGERSTEDT
MATCHHJÄLTE Med sitt 1-0 avgjorde Anna Bodén matchen för sitt Sunnanå mot Umeå IK. Och nu kan UIK vara borta från SM-guldet.

Efter bortaförlusten (0-1) mot Malmö FF den 18 juni hade Umeå IK spelat hela 46 tävlingsmatcher utan förlust.

Men i går i Västerbottenderbyt mot Sunnanå tog det stopp.

Strax efter paus fick Anna Bodén bollen strax utanför straffområdet, dribblade bort ett par försvarare och fri med målvakten placerade hon säkert in 1-0, ett riktigt drömmål.

- Det är mitt viktigaste och roligaste mål någonsin, säger en överlycklig Anna Bodén.

Med ett disciplinerat och tätt försvarsspel, och ett strålande målvaktsspel av Åsa Berglund, lyckades sedan Sunnanå hålla undan när Hanna Ljungberg och de andra i Umeå jagade en kvittering.

"Vi krigade"

Storpubliken i Skellefteå, 2 800, trodde knappt sina ögon.

- Ingen hade trott eller hoppats på att vi skulle kunna slå dem nu. Men vi kämpade och krigade och det var väligt inspirerande att spela, säger matchhjäten Bodén.

17-årige mittfältstalangen var klart bäst på planen och visade ingen som helst respekt för landslagstjejerna i Umeå. Hemmatränaren Janne Hallberg var imponerad över hennes insats:

- Anna var fantastisk.

Förlusten mot "lillasyster" Sunnanå kan bli dyrköpt för Umeå.

Laget är nu fyra poäng efter serieledarna Djurgården/Älvsjö och Bodén kan nu ha spelat bort guldet från Umeå. Inte ens en seger över Djurgården/Älvsjö i näst sista omgången kan räcka.

- Det här är det största som hänt mig känslomässigt, jag har aldrig varit med om något liknande. Många av spelarna gjorde sitt livs match. Det känns overkligt att vi slagit Europas bästa lag, säger Janne Hallberg.

Umeå IK var obesegrat i 46 raka matcher - i går tog det slut

Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM