Dagens VM-uttagning ger energi åt fjärilarna i magen

FOTBOLL

I dag tas VM truppen till USA ut.

Många tjejer vände sig nog både en och två gånger i sängen innan de somnade inatt.

Startelvan anser jag solklar men det finns andra i truppen som är mindre givna.

Jag vet hur det är att ligga på gränsen.

Då VM-truppen 1999 skulle tas ut var jag en av dem som var ytterst nära att inte komma med. När telefonen ringde trodde jag att jag skulle krypa ur mig själv av nervositet.

– Hoppas det är hon, hoppas det inte är hon. Vågar jag svara eller ska jag lyssna av mobilsvar i stället? Vågar jag höra hennes beslut?

Jag låg och solade på klipporna i Göteborg. Hade inte sovit alltför många timmar de senaste nätterna. Jag levde på hoppet.

Att ta ut en skara fotbollstalanger är ingen konst. Men att ta ut en VM-trupp är desto svårare. Det är inte bara fotbollskunskaper en spelare ska besitta. Att fungera i grupp och att sprida positiv energi till sin omgivning är minst lika viktigt.

Konst att göra andra bra

Gnällspikar gör ingen nytta.

Det är en konst att vara bra själv och samtidigt göra andra bra. Både på och utanför planen.

Jag vet några spelare som har ett gäng fjärilar som har party i magen i dag.

Linda Dahlqvist. Hon är ett bra alternativ till Malin Andersson på innermittfältet.

Malin har haft problem med ryggen hela säsongen och ”Dalle” har visat att hon håller internationellt då hon fått chansen. En snäll, sympatisk tjej som jobbar i det tysta. Inte den som gapar och skriker men som kommer med rappa, coola kommentarer.

När man minst anar det.

Frida Östberg däremot tar mer plats. Hon har ett humör och en röst som man inte glömmer om man en gång hört den.

– Fick Frida ”rösten” ?

Det är samma sak som att fråga om Frida fick ett raseriutbrott.

Ibland pratar hon innan hon tänker och ibland efter. Har visat bra form som yttermittfältare men kan även spela back. Hon kan springa hur mycket som helst och är stenhård i kroppen. Ett krutpaket.

Hon har inte fått speltid mot världslagen men är en bra allroundspelare som är mån om sin omgivning. Jag tror att hon tar platsen i stället för Anna-Maria Eriksson som skadade sig i början av säsongen.

Nordin kniper en plats

”Amme” har tagit chansen när hon fått den och Marika vet att hon håller mot världslagen. En spelare varje tränare tycker om, ledartyp och klok på planen. Men hon hinner inte komma tillbaka till matchtempo.

Frida Nordin kniper en plats trots lite speltid i landslaget. Hon kommer att få se största delen av mästerskapet från bänken.

Elin Flyborg, en tankspridd, rolig och målfarlig tjej, som går omvägar för att slippa journalister. Hon ser till lagets bästa och är inte den som ifrågasätter varför hon inte får starta.

Josefine Öqvist. Hon är jokern i truppen. Ung, målinriktad och kosmiskt snabb.

Dessa är några av de spelare som spänt väntar vid telefonen i dag.

Hanna Ljungberg, Jane Thörnqvist och Viktoria Svensson däremot går till jobbet utan större huvudbry. De är självskrivna i VM truppen och har länge förberett sig på avresa.

VM är samtidigt ett kval till OS. De två bästa europeiska lagen kvalificerar sig dit. De andra får stanna hemma. Det innebär att Sverige mer eller mindre tvingat att gå vidare från gruppen.

Då vill det till att man som förbundskapten har plockat ut de rätta individerna.

De fantastiska orden

En spelare kan vara hur bra som helst men längre från en VM -plats än ”Big Brother - Linda” om hon bara ser till sig själv och är en pain för övriga spelare.

Bara att höra Marika Domanski säga orden: ”Jag har plockat ut dig i VM – truppen”, är något helt fantastiskt.

Jag minns det som om det var i går. Glädjen spred sig i hela kroppen och jag skrek rakt ut. Känslan går inte att beskriva hur mycket jag än vill.

Det är värt varje sekund av träning, smärta och motgång.

Tröja nummer 20 blev min under en av de största upplevelserna i mitt liv. VM i USA 1999.

I dag är det någon annan som får detta telefonsamtal, får sista tröjnumret, och får åka på ett äventyr i damfotbollens mecka, USA.

Tinas trupp

Tina Nordlund