Ett misstag - sen kan VM vara över

FOTBOLL

WASHINGTON

Enligt alla officiella källor inleds Sveriges VM med match mot USA på söndag.

Jag är inte säker.

Det är mycket möjligt att VM börjar redan i kväll.

Luften var fuktig som en novemberkåsa, en amerikansk pappa-i-karriären sprang varv efter varv bakom en barnvagn och Hanna Ljungberg sa att hon tränade "som en padda". Sverige genomförde sin första riktiga träning i Washington och de var glada men lite småslitna.

I kväll möter de Kina.

Kina är vicemästare, de är ett gediget

4-4-2-lag med legenden Sun Wen på topp, de är en av favoriterna till att vinna alltihop här borta.

De är - vilket är intressantare - en perfekt termometer för ett optimistiskt svenskt lag.

Problemet är ju att i den här turneringen får inte Sverige någon startsträcka, ingen chans att känna sig för och värma upp och hitta rätt.

Sverige hinner inte göra några misstag.

De ska rakt in i elden.

Värsta scenariot för Sverige

Det finns bara en sak som är värre än att möta USA i en premiär i ett VM, och det är att möta USA i USA i en premiär i ett VM.

Sverige gör det på söndag, och då måste elva spelare ha höjt sig två, tre eller fyra snäpp jämfört med hur de spelar i allsvenskan. Som om det inte vore nog med ett adrenalindrogat USA, så väntar de oskrivna men otäcka asiatiska mästarna Nordkorea i andra omgången. Det där är en ruggig lottning, som bara förstärker en gyllene regel:

Internationell fotboll är något helt annat än att dribbla av backar i Öster; det finns ingen Tiffeny Milbrett eller Birgit Printz i Bälinge.

Sverige har nu mindre än en vecka på sig att klara av den omställningen, de har bara en match på sig att göra det.

Mot Kina.

Halv sju i kväll.

Vänta dig inte mirakel i kväll av ett lag som nätt och jämnt hunnit landa på rätt kontinent. Men för att vägen fram till VM ska kännas bekväm och snäll mot självförtroendet krävs åtminstone ett par tecken:

Tempot: Sverige måste visa att de klarar att driva upp farten, med och utan boll, till yttersta internationella nivå.

Kantspelet: Det kanske viktigaste i Sveriges spel. Om VM ska bli en succé krävs att marginallirare som Linda Fagerström och Therese Sjögran lyfter sig.

Fasta situationer: USA är ett fysiskt starkt lag, precis som Kina. Dessutom är de turneringens äldsta och mest rutinerade gäng, de vet hur man utnyttjar frisparkar och hörnor. Det måste Sverige också klara av.

Simon Bank