”Nu tar vi oss till final”

Vickan hjälte i natt: Jag visste att jag skulle sätta den

FOTBOLL

PHILADELPHIA

Sverige gick ut till matchen med kniven en millimeter från strupen.

Victoria Svensson behövde sex minuter för att ta bort den.

- Jag visste direkt att jag skulle sätta den.

Foto: Bildbyrån
Vilken Victoria! Förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors jublar ikapp med Victoria Svensson.

Hon har kramp i vaderna och tröjan är dyngsur av 90 minuters svett, men när Victoria Svensson kommer ut från planen på Lincoln Financial Field i Philadelphia lyser det om henne.

Sverige var piskat att vinna.

"Vickan" hade löst det.

- Vi gör en underbar insats, det är ingen som viker ner sig. De elva som startar och de tre som kommer in gör en kanoninsats, säger hon.

Mot USA behövde Sverige en timma på sig för att komma in i matchen, mot Nordkorea räckte det med en närkamp.

Frida Östberg, den enda nya tjejen i startelvan, klämde till direkt. Hon vann närkampen, och Sverige vann matchen.

- Vi tog tag i matchen från början, säger Victoria Svensson.

Sparkade bara in den

Efter matchen kunde hon glömma de 84 minuternas gastkramning, alla de missade målchanserna, till och med Nordkoreas ribbträff i andra halvlek.

Det är ju det som hände efter sex minuter som alla minns, som alla kommer att minnas.

Så här minns Victoria Svensson det:

- Jag fick en passning från Malin Andersson, och sparkade bara in den.

Så var det - om man skippar alla detaljer. I själva verket var det ett riktigt vackert mål; Malin Andersson lyfte in en andraboll lite på chans, Vickan löpte diagonalt och tryckte till med högerfoten på volley.

Målvakten var chanslös.

Och Sverige var igång.

- Jag visste direkt att jag skulle sätta den, det bara kändes, säger Victoria Svensson. Det var inte så mycket kraft, mer en styrning. En bredsida.

Efter den bredsidan hade Sverige fått självförtroende, vind i seglen, taktpinnen - och alla andra klichéer - och dominerade den första halvleken.

"Det var tufft där ute"

Hanna Ljungberg sköt ett bra vänsterskott som målvakten räddade, Victoria Svensson fick ett sensationelllt öppet läge på en hörna (men missade) och Malin Andersson sköt strax över i bra läge.

Nordkorea hade nästan inget, men de hade chansen. 1-0 är en så bräcklig ledning, att den kunde gått sönder och tagit Sveriges VM-drömmar med sig.

- Det var tufft där ute, men jag kände att om vi klarat det så långt så skulle vi klara de sista tio minuterna också, säger Victoria Svensson.

Mot slutet hade båda lagen chanser. Kum Suk Ri sköt i ribban, Svensson sköt strax utanför, Hanna Ljungberg styrde en boll i stolpen och Josefine Öqvist fick ett friläge i slutminuterna.

När slutsignalen gick var Sverige ett tröttkört lag.

- Det krampade rejält i vaderna, säger Victoria Svensson.

Sedan ler hon:

- Men det kan jag ta...

Sveriges damlandslag kan ta det mesta i dag. I natt firade de en av de viktigaste segrar de vunnit. Sverige och Nordkorea står på samma poäng inför sista omgången, den dörr till slutspelet som var så nära att slå igen står nu på vid gavel igen.

Laddar inför Nigeria

- Det är en tuff match kvar, vi får inte underskatta Nigeria. Nu suger vi på karamellen, men imorgon börjar vi ladda, säger Victoria Svensson.

Hur långt kan det här räcka?

- Jag håller med Marika (Domanski Lyfors, förbundskaptenen). Jag tror att vi går till final. Men matchen mot Nigeria kommer att bli lika tuff som den här.

Victoria Svensson ler med hela ansiktet.

Hon har en svettig tröja och krampkänning i vaderna, det är en trött Vickan som fortsätter in i det svenska omklädningsrummet.

Utan några knivar mot strupen.

Simon Bank