"Vi får det stora genombrottet"

Marklund & Co lirar - för en plats i folkets hjärtan

FOTBOLL

PHILADELPHIA

Svenska folket har länge drömt om ett damlag att älska.

Ett lag har anmält sitt intresse.

- Damfotbollen kommer att få sitt stora genombrott, oavsett hur det går här, säger Hanna Marklund.

Hanna Marklund.

Annika Sörenstam och Christian Olsson i all ära - om det är något som verkligen kan slå rot i svenska hjärtans djup en gång så är det lagen. Tre Kronor och fotbollslandslaget har länge, länge varit som familjemedlemmar för alla sportintresserade svenskar.

På herrsidan, alltså.

På damsidan har en del lag närmat sig folksjälen, men inget har lyckats slå rot.

- Man såg ju direkt när det gick ganska bra för handbollsdamerna, då blev folk som galna direkt. Vi har ju massor av bra damer i individuella idrotter, men det är annorlunda med ett lag, säger Hanna Marklund.

750 000 såg Sverige

- Självklart blir det ett jättegenombrott om vi går långt, men vi har pratat om det - vi står inte och faller med det här. Det är så många tjejer som spelar fotboll, det är så stort att det kommer att bli ett genombrott oavsett hur det går här. Det kanske tar lite längre tid, men det kommer.

TV4:s sändningar från VM har följts av 1,3 miljoner (USA) och smått otroliga 750 000 under nattinén mot Nordkorea.

Förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors håller med Hanna Marklund om damfotbollens potential.

- Vi har profiler som jag tror fastnar i folks hjärtan. Om vi gör ett bra mästerskap kommer vi att göra det. Och det är viktigt, inte minst för alla våra småtjejer som får sina idoler att se upp till, säger hon.

Sverige slog Nordkorea i torsdags, men kan fortfarande missa både VM-slutspelet och nästa års OS om de misslyckas mot Nigeria i morgon.

- Vi ska göra allt vi kan för att lyckas. Men även om vi inte gör det så har vi byggt upp något som inte kan raseras. Vi är på väg att etablera damfotbollen i folks hjärtan, säger Marika Domanski Lyfors.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM