”Det finns mycket man kan kritisera”

Spelschemat missgynnar Sverige: Jag litar på USA

FOTBOLL

PHILADELPHIA.

När Sveriges VM-öde avgörs kan konkurrenterna spela på deras resultat.

Det är bara en av skandalerna i detta VM.

– Det finns mycket man kan kritisera, säger Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

Sveriges förbundskapten hade en skön dag i går, dagen efter dramat mot Nordkorea (1–0) som räddade livet på VM-chanserna.

Spelarna genomförde lugna träningspass, ledarna började fundera på hur Sverige ska bära sig åt för att slå Nigeria. Det märkliga är spelprogrammet, matcherna som avgör vilka lag som går vidare spelas på olika tider. USA och Nordkorea kommer att veta hur det gått för Sverige när de springer in på arenan i Columbus i morgon kväll.

– Det är inte så mycket att fundera på, vi kan bara gå ut och göra så många mål som vi kan. Resten kan vi inte påverka, säger Marika Domanski Lyfors, och fortsätter:

– Jag litar på USA, att deras inställning går igenom och att de gör allt de kan. Jag är inte orolig. Däremot kanske de vilar några spelare, men truppen är så stark att det inte ska påverka så mycket.

Spelprogrammet är en skandal i sig.

Det är inte den enda.

När damerna spelar VM har Fifa och arrangörerna klickat på område efter område. Här är ett axplock av pinsamheterna:

Tränade på leråker

När Sverige mötte USA fick lagledningen amerikanskornas startuppställning först tio minuter före match. Normalt i internationella turneringar är att lagen byter uppställningar 90 minuter före matchstart.

När Sverige tränade i Washington fick de göra det på en leråker, i Philadelphia fick de åka en timma i buss för att komma till en annan usel plan.

Reglerna för hur tabellerna ser ut är annorlunda jämfört med i herr-VM, målskillnad räknas före inbördes möte.

Spelarna inte nöjda

Dessutom får hemmanationen USA alltså chansen att spela på andra länders resultat.

Är det inte pinsamt att det kan gå till så här?

– Jag kommer att uttala mig efter VM kring de här frågorna. Under pågående turnering tar vi saker som de kommer, efteråt ska jag framföra de synpunkter jag har på det här VM-slutspelet. För det är ju så, det du säger stämmer ju, säger Marika Domanski Lyfors.

Bland spelarna är inställningen likadan. De är inte nöjda, men de låter sig inte störas av arrangörernas amatörmisstag.

– Ta de här med planerna. Vi fick åka över en timma till träningsarenan här, och när vi kom fram så var det en skitplan. Det måste väl finnas en plan i Philadelphia? säger Victoria Svensson. Allt runt om är lite sådär... Men vi märker inte av det så mycket, vi glider mest med.

Sverige glider med, i morgon ska de ta sig an Nigeria.

Matchen mot Fifa får vänta tills efter VM.

Simon Bank