"Vi ska bara in och kötta"

I kväll är Sverige på måljakt: Jag skiter i vem som gör dem

FOTBOLL

COLUMBUS

Det kan räcka med ett, det kanske krävs sex - allt Sverige vet är att de lär behöva dem.

Målen, alltså.

- Vi har många spelare som kan göra mål, det är en stor styrka, säger Hanna Ljungberg.

Foto: SCANPIX
Hanna Ljungberg, längst fram, och Victoria Svensson ställer in siktet inför kvällens match mot Nigeria.

Facit hittills i VM talar emot det där påståendet, Sverige har spelat två matcher och Victoria Svensson är den enda som gjort mål.

Så fullt fokus på henne och glöm de andra när det närmar sig avslut?

Nej, glöm det.

- Hanna och Vickan är klassiska målskyttar, men vi har också de som är skickliga på fasta situationer och en sådan som Malin Moström som löper i djupet, säger Marika Domanski Lyfors.

Får många chanser

Den svenska förbundskaptenen har gott om alternativ, gott om spelare som delar på ansvaret för målskyttet. Bakom måltjuvarna Ljungberg och Svensson finns djupledskrigaren Malin Moström, kanonskytten Malin Andersson och huvudspelaren Jane Törnqvist. Mot Nigeria måste någon av dem göra mål, annars riskerar Sverige att få åka hem innan det roliga börjar i VM.

- Om deras libero spelar som hon gjort, långt ner, så kommer vi att få många chanser. Det gäller bara att vi rör oss mycket och löper sönder deras försvar. Det finns ytor bakom ytterbackarna och de har lätt för att få ett långt lag, säger Victoria Svensson.

Hon leder den allsvenska skytteligan och har spelat bättre än någonsin tidigare. Här i USA är hon på god väg att få sitt stora internationella genombrott.

- Jag har alltid gjort mål, men internationellt har det börjat gå bra de senaste två åren. Nu känner jag att jag kommer att göra mål när jag får chanserna. Jag är på rätt ställe vid rätt tillfälle, säger hon.

Hanna har känslan

Hanna Ljungberg är alltid på rätt ställe, vid alla tillfällen.

I går var hon kvar längst av alla för att gnugga avslut på träningen.

Det är den envisheten som fått henne att växa som målskytt.

- Det handlar om känslan framför mål. Jag är lite säkrare när jag kommer i de där lägena, ser målet i stället för målvakten. Bara den känslan, att man vet var målet är och hur man ska göra, är så skön. Den kan man bara få genom att nöta, säger Hanna Ljungberg.

Hon lovar att Sverige inte kommer att underskatta Nigeria, laget som släppt in åtta mål på två matcher.

- Har vi samma inställning som mot Nordkorea så kommer det att gå bra. Vi ska bara in och kötta de första fem minuterna, kliva in och visa att det är vi som bestämmer.

På det sättet kommer man in i matchen, det gäller att tänka på rätt sätt. Om alla jobbar stenhårt så kommer situationerna och målen, säger Hanna Ljungberg.

Vem gör dem?

- Det skiter jag i..., säger Hanna.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM