Hon är VM-tjejernas egen Zlatan

Josefine Öqvist kan bli Sveriges heta joker i jakten på medaljer

FOTBOLL

BOSTON

I morgon spelar Sverige kvartsfinal i VM. Det är slutspel och det är nu det måste fram:

Det lilla extra, löken på laxen, grädden på moset, jokern.

Det brukar heta så.

I VM tror jag att det lika gärna kan heta Josefine Öqvist.

Foto: Bildbyrån
Sveriges vm-joker ”Josefine Öqvist kommer att explodera någon gång - hon kan lika gärna göra det nu i VM,” skriver Sportbladets Simon Bank.

Resedag i går, nu är vi i Boston. Jag ska erkänna att det känns skönt.

Boston är en mer europeiskt anstruken stad än Columbus, vilket på vissa sätt är en kvalité. I Columbus låtsades de bara, jag gick på en självutnämnt "toscansk" restaurang och åt en tonfisk som tragiskt avlidit av att ha drunknat i smör. Till dessert bad jag om cappuccino och en liten grappa.

Cappuccinon kom, i pappmugg från Starbucks.

Grappan kom inte.

- Ursäkta, men jag har aldrig hört talas om grappa, sa servitrisen. Men jag ska fråga vår bartender.

Bartendern hade aldrig hört talas om grappa.

- Men om du säger vad som är i så ska jag försöka göra en, sa hon.

Grädden på moset...

Istället för att be henne tillverka ett bra vin, ta det som blir över, destillera det till starksprit. Buteljera det och hälla upp två centiliter i ett litet glas bredvid Starbucksmuggen så åkte vi till Boston. En grappa är inget livsnödvändigt, men det är det lilla extra. Löken på laxen. Grädden på moset.

Tillbaka till Josefine Öqvist.

Sverige har gjort det bra hittills i VM. Det krävdes två gedigna matcher för att skrapa bort USA:s däckspår från matchtröjorna, men nu kan Marika Domanski Lyfors och hennes spelare se framåt.

Själv tänker jag mest tillbaka, jag minns Tommy Söderberg på Hotel Intercontinental i Tokyo Bay. Vi satt och pratade förra sommaren, dagen efter att Sverige åkt ut mot Senegal, och Tommy slog näven i bordet.

- Åka hit och sitta här? Man vill ju vara med! sa han.

Hon kan göra vad som helst

Han sa det aldrig rakt ut, men jag är ganska säker på att han grämde sig lite över att han och Lagerbäck inte hade gett Zlatan Ibrahimovic mer speltid. Zlatan fick en kvart och en förlängning, och visade att han bar med sig löftet om något större.

Det finns en Zlatan i det här svenska landslaget också.

Hon heter Josefine Öqvist.

Jag tillhör dem som saknat Djurgårdens Elin Flyborg i truppen, men det jag sett av Josefine Öqvist här i USA har varit ett löfte om något större.

Hon kan göra vad som helst.

Josefine är 20 år, i söndags bar hon en stor vit nalletiger när hon kom ut ur omklädningsrummet efter Nigeria-matchen. Annars skrattar hon mest. Leker.

Hon är ute på sitt livs stora äventyr, och hon kan göra vad som helst eftersom hon inte kan stava till ordet begränsning.

Josefine Öqvist fick fem minuter mot Nigeria, fyra mot Nordkorea, sju mot USA. På de där minuterna har hon skapat frilägen, målchanser och oro i försvar som inte vet hur man stoppar henne. Det är svårt att förutse vad den typen av spelare ska göra, oftast kan de inte förutse det själva.

Krävs att någon exploderar

Victoria Svensson och Hanna Ljungberg är så självklara förstaval i Sveriges anfall att det inte ens kan diskuteras. Men om Sverige ska ta sig hela vägen i detta VM krävs det att någon spelare exploderar, överraskar oss.

Frida Östberg har gjort det på mittfältet (eller, egentligen har hon bara fått chansen att göra det hon alltid gör i Umeå).

Men nu är vi i slutspelet, och jag håller tummarna för Josefine Öqvist.

Hon kommer att explodera någon gång, hon kan lika gärna göra det nu.

Simon Bank