Umeå vann ful kvartsfinal

”Den här dagen var det inte roligt med damfotboll”

FOTBOLL

Det var hårt, tufft och grinigt.

Men Umeå IK vann den första kvartsfinalen i Uefa Women s cup mot ryska Energija Voronezj med 2-1 (2-1).

- Inte var det mycket till fotbollsmatch. Den här dagen var det inte roligt med damfotboll, säger Umeås tränare Richard Holmlund på telefon.

Förutom vinsten för Umeålaget gav matchen också två allvarliga skador i utbyte.

Både forwarden Maria Nordbrandt och backen Sofia Eriksson fick bäras av planen på bår efter ryska stämplingar.

- Dessutom hade tre andra av våra spelare svårt att slutföra matchen. Sanna Valkonen, Hanna Ljungberg och Linda Dahlqvist blev också stämplade utan att den belgiska domaren reagerade. Man kan fundera om man ska hålla på med den här sporten, sade en mäkta upprörd Richard Holmlund.

Ryskt ledningsmål

Umeå IK började matchen bäst, men det var ändå hemmalaget som tog ledningen genom landslagsspelaren Jelena Danilova i den 20:e minuten.

Svaret från svenskornas sida kom nästan omgående. Det var Jessica Julin som med en frispark kunde kvittera fyra minuter senare.

Umeås spelövertag fortsatte och efter 33 minuters spel var det dags för 2-1. Hanna Marklund är svår att besegra i luften och ryskorna i Energija Voronezj kunde inte stoppa Umeås mittback när hon gick upp och nickade in en hörna.

Bara ett par minuter senare var det läge för ytterligare ett Umeåmål när Hanna Ljungberg sprang sig fri. Men strax utanför straffområdeslinjen fälldes hon. Ryskan fick rött kort. Frisparken blev dock resultatlös.

- Utvisningen på ryskan var det enda riktiga domaren gjorde i den här matchen, konstaterade Richard Holmlund, som var desto nöjdare med sina egna spelare.

- Det var mycket kamp hela tiden, men tjejerna hade bra kontroll hela tiden.

Östberg utvisad

Trots att de bara spelade med tio utespelare i den andra halvleken var det ryskorna som hade initiativet. Några farligare målchanser skapade de dock inte.

På slutet plockade domaren fram det röda kortet för andra gången under matchen. Den här gången var det Umeås Frida Östberg som inte kunde hålla sitt humör i styr utan fick lämna banan efter en eftersläng.

Om tre veckor spelas returen i Umeå. Det blir Richard Holmlunds sista match som tränare för det framgångsrika damlaget.

Och han tror på avancemang:

- Nu är vi nästan i semifinal.

Thomas Eriksson/TT