Linköping storsatsar

Erbjuder Öqvist proffskontrakt

FOTBOLL

LINKÖPING

Det har varit ovanligt tyst om Linköpings HC under hösten.

Nu kastar man sig in damfotbollsbranschen.

- Vi vill göra något unikt och inte vara som andra, säger ordföranden Christer Mård.

Nu erbjuder klubben lagdslagsstjärnan Josefin Öqvist ett proffskontrakt.

Foto: ANDERS CARLSSON
Snart proffs - i Linköping?

I fortsättningen är det inte bara LHC som ska skapa rubriker - utan också LFC: Linköpings FC.

Så heter den nybildade föreningen i fotbollsallsvenskan för damer.

Kenty misslyckades tre gånger på raken att hänga kvar i högsta ligan och tar därför hjälp från stadens hockeyklubb lagom till återkomsten.

- Vi gör något som aldrig inträffat i Sverige förut och jag tror att vi kan bli en förebild. Med lejonet och samma färger som varumärke får vi elitidrott i Linköping året om, menar Mård.

Siktar mot toppen

Tre ledamöter från bägge moderklubbarna bildar en elitkommitté, där LHC har ekonomiskt ansvar och ska öka budgeten från 1 miljon till 1,8 miljoner kronor nästa år.

- Det går inte att driva en förening ideellt hur långt som helst, samarbetet ger oss helt andra förutsättningar. Inom tre-fyra år ska vi tillhöra topp fyra i Sverige och visionen är sedan ut i Europa, säger LFC:s ordförande Rolf Petersson.

De ökade resurserna ger möjlighet till eftermiddags-träning och klubben har erbjudit VM-hjälten Josefine Öqvist ett proffskontrakt. Dessutom är finska landslagsmittfältaren Anna-Kaisa Rantanen högaktuell.

- När man härmar andra klubbar är det mindre risk att göra misstag, men vi ser det som utvecklande att gå vår egen väg och i stället vara föregångare, säger Christer Mård och ler.

Joakim Löwing

ARTIKELN HANDLAR OM