Enkel seger för damlandslaget

4-0 i EM-kvalet mot blekt Serbien- Montenegro

FOTBOLL

BELGRAD (TT:S UTSÄNDA)

Sverige vann EM-kvalmatchen mot Serbien-Montenegro med klara 4-0.

Ändå var inte svenskorna nöjda.

- Det var en riktig skitmatch, säger förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

Foto: AP
SVENSKT JUBEL Blågult hade inga problem att besegra Serbien-Montenegro.

Sverige kom till Belgrad som nyblivna VM-silvermedaljörer och med tre raka EM-kvalsegrar i bagaget. Hemmalaget, däremot, ligger sist i kvaltabellen efter tre raka förluster - som värst 0-8 mot Italien.

Ändå gick svenskorna in med en ödmjuk inställning, de visste att det kunde bli svårt att få hål på ett lag som backar hem med hela laget.

Det första målet kom tidigt i matchen, redan efter tolv minuter, och det var en Umeåuppvisning. Hanna Ljungberg passade i djupled fram till Malin Moström som blev helt ren framför mål.

- Jag såg att hon kom springande, jag vet att hon brukar komma där. Det var en ''Mosan Special'' som vi gjort några gånger, säger Ljungberg.

- Det var skönt att vi fick mål så tidigt i första halvlek, för de backade hem inledningsvis och planen var ojämn och bollen studsade lite hur som helst.

Andra målet kom efter en halvtimmes spel. Det var också en Umeåuppvisning. Frida Östberg sprang med bollen på vänsterkanten och slog ett inlägg - och framför mål stod Hanna Ljungberg och slog in bollen i mål med en volleybredsida.

- Det var ett bra inlägg. Och jag såg att målvakten gick ut så det gällde bara att pricka in bollen bredvid henne. Det var en gammal hederlig bredsida, säger Ljungberg.

Trean kom med tre minuter kvar av halvleken då Sara Larsson fick drömträff från 20 meter, ett hårt skott som gick in i högra krysset.

Det fjärde målet, i den 82:a minuten, var en högerhörna som Hanna Marklund nickade in.

Fina mål

- Det var några fina mål vi gjorde. Men vi kände när vi gjort några mål att vi hade matchen. Då slappnade vi av lite. Och när alla slappnar av samtidigt och inte tar i det där lilla extra, då funkar det inte, menar Ljungberg, som liksom förbundskaptenen Maria Domanski Lyfors inte var nöjd med lagets prestation.

- Det blir lätt så i slutet av säsongen.

Domanski Lyfors tyckte inte att spelarna rörde sig tillräckligt bra.

- När vi rör oss för dåligt får vi inte till något bra passningsspel. Alla i laget kan bättre än så här och det är något vi får fundera på över vintern, hur vi ska utveckla passningsspelet och röra oss bättre, säger Domanski-Lyfors.

- Sen var planen usel och domarnivån inget vidare. Hon lade en nivå som var på flicklagsnivå. Fotboll är ju ett närkampsspel. På grund av domaren blev det ingen rytm i matchen.

Hanna Ljungberg var lite tveksam till start i matchen. Hon har en liten skada på ett ledband i vänster knä och hon testade knät i bassäng på lördagsmorgonen och gjorde en extra uppvärmning på matcharenan för att kolla att det skulle hålla.

- Jag kände lite av knät i bassängen, därför testade jag lite extra.

Vinnande känsla

VM-vistelsen i USA skapade en vinnande känsla i det svenska landslaget och trots att tjejerna inte gjorde den allra bästa matchen, så hade de nytta av sitt nyfunna kollektiva självförtroende.

- Den känslan finns kvar och den ska vi givetvis behålla till OS nästa år, säger Hanna Ljungberg.

Nästa gång landslaget samlas för matchande kan bli i slutet av januari. Sverige är inbjudet till en fyrnationsturnering i Kina tillsammans med Tyskland och USA. Tidigare har Norge fått den inbjudan som nu gick till Sverige. Marika Domanski-Lyfors vill gärna åka dit, men budgetfrågan är ännu inte löst.

Ingela Ahlberg/TT