34 dagar senare...

...men det var ändå glamour & stjärnglans över damerna i den serbiska lervällingen

1 av 2
ÖDSLIGT De svenska damfotbollslandslaget var tillbaka i den grå vardagen i går. Inramningen av EM-kvalmatchen mot Serbien/Montenegro var allt annat än glamourös. Inför ödsligt tomma läktare i Belgrad vann Sverige ändå enkelt med 4-0.
FOTBOLL

Det var lite avslaget men det var ändå så mycket glamour och stjärnstatus i den serbiska leran att svenskorna vann.

Men 4-0 säger mer om motståndet än om Sverige.

Det mesta var sig likt.

Det mesta påminde om hur man minns damfotbollen från tidsåldern Före VM.

Ni minns va? Tomt på läktarna. Ekande tjejröster som skrek till andra ekande tjejröster. Massivt tjongande. Felpassar. Victoria Svensson sprang vilse. Hanna Ljungberg sprang ensam och den enda som visste hur hon skulle springa verkade vara Malin Moström.

Som vanligt - men ändå inte.

Tre vackra mål

För visst hördes de svenska spelarnas rop till varandra tydligt men de stördes av 300 serbiska kazooliknande mistlurar som försökte tysta all kommunikation - i brist på tjoande publik. För visst syntes de svenska spelarnas numera nästan självlysande glans.

När Victoria Svensson hade tappat sin tajming totalt både i löpningar och skott så arbetade Hanna Ljungberg ensam på egen hand och vi fick se åtminstone tre mycket vackra mål:

0-1 som Malin Moström slog in efter en lysande pass från Hanna Ljungberg ut på högerkanten. Helt rent framför Malin. Helt enkelt mål.

0-2 som Hanna Ljungberg slog in på volley efter ett perfekt inlägg från Frida Östberg långt ute på vänsterkanten. Victoria Svenssons löpning inne i straffområdet drog isär serbernas försvar som själva sprang vilse just då.

0-3 som Sara Larsson gjorde genom ett fullständigt makalöst skott från dryga 20 meter rakt upp i högra krysset mot serbernas hjälplösa målvakt. Det var ett avslut i världsklass i en match där inte särskilt mycket höll den världsklass som vi skämdes bort med under VM.

Efter den fina ledningen hände nämligen något.

Andra halvlek blev inte alls den utrullning av en av fotbollsvärldens sämsta damlag man kunde förväntat sig.

Serberna är rankade 29 i världen och har inte gjort ett enda mål i EM-kvalet. Men i andra halvlek gjorde de svenskarna spelarna dem till ett riktigt hyfsat lag. De svenska lagdelarna stod ödsligt utplacerade på plan, rörde sig inte och när de tog emot bollar tittade de sakta upp för att mötas av synen av en annan svensk spelare som undrade vart de skulle slå passningen eller om de skulle springa själv. Det var så dags då.

Det var stundtals totalt systemlöst och oorganiserat - och varken särskilt vackert att titta på eller effektivt att njuta av.

Det är möjligt att man får acceptera det.

Victoria höll inte VM-klass

Det har varit en lång säsong och den har varit framgångsrik och rätt omtumlande för många. Plötsligt är de här spelarna superstjärnor efter svenska mått. Det tar energi, det tar fokusering. Särskilt tydligt märktes det på Victoria Svensson som inte var i närheten av sin egen VM-klass.

Sanslös räddning

De enda det inte märktes på var evighetsmaskinen Malin Moström som sprang och sprang förutom att göra mål och på Mrs Personality Caroline Jönsson som efter 35 minuter gjorde en sanslös räddning på ett mycket hårt skott från straffpunkten. Det var säkert inte matchavgörande men det var vackert och kanske rent av matchens stora behållning.

Lasse Anrell