Satsning mot OS - då blir VM-tjejerna proffs

”Vi har ju fått två miljoner”

FOTBOLL

Snart kan VM-hjältinnorna få sin belöning.

Flera av damfotbollslandslagets stjärnor kan bli proffs på heltid.

En satsning som ska ge OS-guld.

Foto: PONTUS HÖÖK
I USA blev det VM-silver. I Aten-OS nästa år ska det bli guld. Därför erbjuds vissa spelare nu en heltidssatsning på fotbollen.

I dag är Hanna Ljungberg den enda svenska kvinnliga fotbollspelare som på heltid kan ägna sig åt sin sport. De andra silver-hjältinnorna som Victoria Svensson, Malin Moström och Caroline Jönsson, arbetar eller studerar. Men Sportbladet kan nu berätta att flera av spelarna snart kan bli heltidsproffs eller gå ner rejält i arbetstid.

- Vi har ju fått två miljoner i sponsorpengar och de ska vi använda till att förbättra villkoren för spelarna, säger Susanne Erlandsson, ordförande i Elitföreningen Damfotboll.

Klart före jul

Hon sitter i Svenska fotbollförbundets styrelse, där frågan om hur pengarna ska användas nu diskuteras. I dag har förbundsstyrelsen möte och Erlandsson hoppas på snabba besked till spelarna.

- Vi vill helst vara klara före jul. Spelarna måste ju kunna planera sina liv med studier och jobb.

Förbundet har på egen hand ingen ekonomisk möjlighet att göra alla spelarna till heltidsproffs.

- Det räcker inte pengarna till, säger Erlandsson.

Men med individuella stipendier i kombination med pengar från SOK, föreningarna och spelarnas privata sponsorer, kan vissa av spelarna få den möjligheten.

Ger resultat

- Alla vill inte heller bli heltidsproffs, men att gå ner från heltid till halvtid eller från halvtid till 25 procent kan vara en bra lösning, liksom att studera i lägre takt, säger Erlandsson.

Genom att ge svenskorna ökad tid och möjlighet att satsa på sin fotboll hoppas EFD och förbundet stärka chanserna till svenskt OS-guld ytterligare.

- Det är så vi arbetat de senaste åren och vår satsning har givit resultat, det är VM-silvret kvitto på, säger Susanne Erlandsson.

Mer tid och pengar - målet är OS-guld

Jennifer Wegerup