Virus sprider sig i damlandslaget

Fem spelare har insjuknat: Vi isolerar de drabbade

FOTBOLL

SHENZHEN, KINA

Det svenska damlandslaget har problem.

De senaste dagarna har flera av tjejerna insjuknat i en virussjukdom. Alla de drabbade har nu isolerats.

- De kan ha smittats av något på flyget hit, säger landslagsläkaren Johan Leandersson.

Foto: BILDBYRÅN
PROBLEM I LAGET Therese Sjögran som var en av Sveriges bättre spelare i matchen mot USA tvingades avbryta träningen i går. Hon är en av de fem i laget som drabbats av en virussjukdom.

Feber, magont och i vissa fall kräkningar.

Den virussjukdom som just nu härjar i det svenska fotbollslandslaget har fått fler och fler tjejer att insjukna.

- Alla som har känt av symptomen har fått stanna kvar på sina rum och de tjejer som bodde med dem har fått flytta. Vi vill isolera de drabbade så att det här inte sprids till resten av laget, säger Johan Leandersson.

Vänsterbacken Sofia Eriksson var det första offret. Hon insjuknade natten före premiärmatchen mot USA - och kände av både magont och feber.

Fyra saknades

I samband med matchen mot USA började fler tjejer känna av samma sak.

På gårdagens träning saknades fyra spelare. Förutom Sofia Eriksson fick också Hanna Marklund, Frida Nordin och Hedvig Lindahl stanna på hotellet. Under träningen fick dessutom Therese Sjögran stiga av. 20-mannatruppen har plötsligt reducerats till 15 spelare, med bara en målvakt.

- Förmodligen är det här någonting som har kommit med hemifrån. Men det kan också vara något de har fått med sig från flyget, säger Johan Leandersson.

Hedvig mår bättre

Under resan äter landslagsspelarna alltid tillsammans, mat som lagas på hotellet under överinsyn från de svenska ledarna.

Dessutom har landslagsledningen gett tydliga direktiv till spelarna om vilka miljöer som de ska undvika.

- Vi ska väl försöka undvika gator och områden där det är mer slummiljö. Där ökar väl till exempel risken för sars och andra sådana sjukdomar, säger målvakten Hedvig Lindahl, som kände sig bättre i går kväll, och hoppas kunna spela mot Kanada i dag.

Läkaren Johan Leandersson ger lugnande besked om den nu aktuella virussjukdomen.

- Alla som känner av det här mår efter omständigheterna bra. De kommer nog må bättre om någon dag. Vi hoppas att ingen mer insjuknar.

Sjuk- och skadelistan

Henning Johannessen