Träning - i paradiset

Umeå IK bjöds till Seychellerna: Ett lyxigt äventyr, allt är sagolikt

1 av 3 | Foto: ANDERS CARLSSON
STRANDFOTBOLL Umeås damer, här med Sofia Eriksson, Hanna Marklund och Sofia Lundgren - gillar träningslägret på Seychellerna. Laget blev inbjudet av den lilla ögruppens fotbollsförbund.
FOTBOLL

VICTORIA, SEYCHELLERNA

För några år sen fick Umeå IK slita för att få sena träningstimmar på en snömoddig grusplan.

Nu får de träna i paradiset - som VIP-gäster.

Umeåtjejerna bor mitt på en egen strand med glittrande 29-gradigt turkosblå vatten, de äter högklassig kreolsk cuisine vid strandkanten och har sen Seychellernas nationalarena till sitt eget förfogande för träning.

När de lämnade Umeå i söndags var det minusgrader och en halvmeter snö...

- Det känns som om vi befinner oss i ett enda stort lyxigt äventyr. Allt är sagolikt, säger Frida Östberg.

Seychellerna är sagoön i Indiska Oceanien dit Mona Sahlin flydde efter Tobleroneskandalen, här har James Bond-film spelats in och hit åker världens jetsetare som söker solsken och avkoppling.

Skriftlig inbjudan

För ett fotbollslag i kalla Skandinavien är det förstås ett nästan osannolikt alternativ till träningsläger. Och Umeå IK blev speciellt inbjudna hit...

- Vi fick en skriftlig inbjudan från generalsekreteraren i Seychellernas fotbollsförbund. De ville gärna se oss har i egenskap av Europamästarinnor, berättar Roland Arnqvist, UIK:s sportchef.

För den lilla ögruppen är besöket av de "fantastiska fotbollstjejerna från lilla Sverige" en stor händelse. Radio, tv och tidningar har följt laget sen de landade.

- Det har blir till viss del en missionsresa. Damfotbollen har inte utvecklats så snabbt vare sig har eller i övriga Afrika och nu är hela ön mycket intresserade av att se hur bra de här svenska tjejerna egentligen är, förklarar Lennart Swenson, Seychellernas konsul i Sverige.

"Äntligen riktig gräs"

För den inköpta brasilianska VM-stjärnan Marta är det som att komma hem igen efter några annorlunda veckor med snö och konstgräs.

- Antligen riktigt gräs igen, sa hon när hon kom till träningen.

För Hanna Ljungbergs nyopererade knä är det mumma med rehabilitering i värmen.

Och för Frida Östberg och de andra är det bara - overkligt.

- Hit lär man ju aldrig åka igen, det här är ett sånt ställe som man bara drömde om att få komma till. Och så blir man hitbjuden - som damfotbollsspelare. Det trodde jag aldrig, säger hon.

Sent kvällsdopp

I kväll och på lördag spelar Umeå IK mot ett hopplock av Seychellernas bästa tjejer, vilket knappast avskräcker. Värmen blir nog den värsta motståndaren.

Men Umeåtjejerna skippar duschen den här gången.

Istället blir det ett sent kvällsdopp i solnedgången, på den alldeles egna stranden - i paradiset Seychellerna!

Patrick Ekwall ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM